Μπιρμπίλη προς ΔΕΗ : «Δώστε στοιχεία για το σύνολο των καταβολών προς τη ΓΕΝΟΠ από το 1999…»

Συμπληρωματικές εξηγήσεις εγγράφως, από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ζητά όπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρµπίλη για το δάνειο στη ΓΕΝΟΠ, αφού τα όσα αναφέρονταν στο έγγραφο που έλαβε προχθές, δεν τα θεωρεί επαρκή. Σύµφωνα µάλιστα µε τις πληροφορίες, η υπουργός έχει ενημερώσει για το θέµα και τον Πρωθυπουργό.

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ την Τετάρτη, µε την οποία η επιχείρηση δήλωνε ότι το δάνειο ήταν «ταµειακή διευκόλυνση» στο συνδικάτο ενταγµένη στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της και ότι όλα έγιναν νόµιµα, η κ.Μπιρµπίλη επανήλθε χθες µε νέο (και διά… του Τύπου) αίτηµα προς τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, για παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων. Ζητάει στοιχεία «για το σύνολο των καταβολών που έχουν γίνει από την επιχείρηση από το 1999 προς τη ΓΕΝΟΠ, άλλες καταβολές που έχουν γίνει από τη ΔΕΗ για κάλυψη δαπανών που αφορούν τη ΓΕΝΟΠ καθώς και ενημέρωση για τη νοµιµοποιητική τους βάση».


Δυσαρεστημένη η υπουργός

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η κ. Μπιρµπίλη εµφανίζεται ιδιαίτερα ενοχληµένη µε τη διοίκηση της ΔΕΗ και το ερώτηµα είναι αν η ενόχληση περιορίζεται στο ζήτηµα του δανείου ή αν επεκτείνεται στις σχέσεις, εν γένει, του υπουργείου µε τον κ. Ζερβό, καθώς επίσης αν συνδέεται µε τις εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πίστωση χρόνου µέχρι τον ερχόµενο Ιανουάριο για να διαπραγµατευτεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο µε τον οποίο θα ανοίξει η αγορά του λιγνίτη σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύµατος, θέµα το οποίο έχει αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης µε τη ΓΕΝΟΠ. Στη ΔΕΗ πάντως χθες συνέλεγαν στοιχεία για το σύνολο των χορηγιών – παροχών την τελευταία δεκαετία που έχουν δοθεί στους συνδικαλιστές, προκειµένου η υπουργός ΠΕΚΑ να απαντήσει στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε προχθές στη Βουλή η πρόεδρος της Δηµοκρατικής Συµµαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Απαντώντας χθες στην κ. Μπακογιάννη, η ΓΕΝΟΠ την κατηγορεί ότι δεν κατέθεσε ποτέ ερώτηση για τους ιδιώτες που επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά λιγνίτη, ούτε για τα ποσά που χρωστάει στη ΔΕΗ το Δηµόσιο.

[Reporter.gr]