Νέο δάνειο 50 δισ. ευρώ ετοιμάζει το ΔΝΤ

Πίσω από τις κλειστές πόρτες τόσο οι αξιωματούχοι της τρόικας όσο και το οικονομικό επιτελείο παραδέχονταν ότι τα πράγματα είναι «εξαιρετικά δύσκολα» και έβαλαν μπρος για τις διαδικασίες μιας νέας δανειακής σύμβασης.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος είδε ξεχωριστά και ιδιαιτέρως τραπεζίτες, πολιτικούς και… δημοσιογράφους, εξήγησε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να προτείνει ένα νέο δάνειο ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς, κατά τη γνώμη του, δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης για επιμήκυνση του υπάρχοντος. Επισήμως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ δεσμεύθηκαν ότι θα καταρτίσουν πρόταση με την οποία θα προτείνουν την επιμήκυνση στους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης, όμως, πέρα απ’ αυτό, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο. Έτσι πρέπει να πειστούν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Οι αλλαγές φέρνουν εκλογές;

Μπροστά σε όλα αυτά, το ΔΝΤ εμφανίζεται πανέτοιμο. Για τις εναλλακτικές λύσεις έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Χρονικά η ανακοίνωση για ένα νέο δάνειο ή την όποια επιμήκυνση ορίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Οι εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όμως μπορούν να την επισπεύσουν.

Οι αλλαγές φέρνουν εκλογές;

Αυτό που απέφυγε να μας πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο ανέφερε μόνο πλαγίως η τρόικα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, είναι τα μέτρα «που αναμένεται να αποσαφηνιστούν», τα οποία θα είναι ύψους 14 δισ. ευρώ και θα αφορούν την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, η ανακοίνωσή τους πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο του 2011.

Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς θα διαφανεί πλέον ξεκάθαρα ότι τα «δύσκολα δεν είναι πίσω μας», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Επίσης τα εν λόγω μέτρα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και να γίνουν νόμος τον Μάρτιο. Το Μαξίμου φοβάται έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Χρονικά η ανακοίνωση του τριετούς πακέτου λιτότητας (το οποίο αναγράφεται στο αρχικό μνημόνιο) μπορεί να συμπέσει και με το επιπλέον πακέτο μέτρων που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, εάν τα τελικά νούμερα του 2010 είναι εκτός στόχων, κάνοντας το πολιτικοκοινωνικό μίγμα ακόμα πιο εκρηκτικό.

Ο ρόλος Παπαδήμου

Οι πιθανότητες αυτές έχουν προβληματίσει έντονα τον πρωθυπουργό, που φαίνεται πως αναζητά τρόπο να ενισχύσει το οικονομικό επιτελείο. Πλέον έχει αντιληφθεί και ο ίδιος ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπήρξε αστοχία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και απειρία ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Λουκά Παπαδήμο, εν μέσω γεύματος στο Καστρί, να αναλάβει επιτελικό ρόλο συντονισμού και επίβλεψης όλων των οικονομικών υπουργείων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει επίσημη θέση και επανέλαβε πως θα κάνει ό,τι μπορεί από το παρασκήνιο. Έτσι ανέλαβε να διαχειριστεί την εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο. Η αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μετά το 2013 είναι πλέον γεγονός για τους κυβερνώντες, που προσπαθούν τώρα να αποφύγουν τις πιέσεις για ελεγχόμενη πτώχευση.

Πάντως να σας πούμε ότι ο Λ. Παπαδήμος, που ήταν εξ αρχής πανταχού παρών σε όλες τις συναντήσεις εντός και εκτός (άσχετα εάν το πήραν τώρα είδηση τα ΜΜΕ), επιμένει να ακούει και να μην μιλάει. Αφήνει τον Παπακωνσταντίνου να κάνει παιχνίδι, αλλά και να χρεωθεί τις όποιες αποτυχίες…

ολόκληρο το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ