Ακατάλληλο το κτίριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Σ’ ένα κτίριο, που δεν πληροί τις προδιαγραφές για τη σωστή άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων, που εργάζονται σ’ αυτό, στεγάζεται εδώ και αρκετά χρόνια το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων και είναι άμεση ανάγκη να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής του οικήματος, που βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Εξάλλου απαραίτητη θεωρείται η μεταστέγαση της υπηρεσίας του λιμενικού σώματος σε άλλο κτίριο ή η ανέγερση ενός καινούργιου κτιρίου για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος  Δυτικής Κρήτης Τίτος Δασκαλάκης επεσήμανε στο «ν.Κ.» ότι «σίγουρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων στεγάζεται σ΄ ένα κτίριο, που δεν είναι κατάλληλο, για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας μας. Δεν αναφερόμαστε σε θέματα στατικότητας ή ασφάλειας, γιατί για να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχουμε σχετική έκθεση από αρμόδιους Μηχανικούς, κάτι πάντως που θα επιδιώξουμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον. Αναφερόμαστε όμως στο θέμα της λειτουργικότητας, της επάρκειας χώρων και της υγιεινής, όπου η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Εμάς, ως σύλλογος, έχουμε  με κάνει κάποιες παρεμβάσεις πολύ καιρό τώρα στους τοπικούς παράγοντες (Βουλευτές, Δημάρχους, Λιμενικό Ταμείο κλπ.), όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, που μας απασχολούν έχουμε θέσει και το κτιριακό ζήτημα. Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις ότι θα δοθούν τα χρήματα, για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, σε ό,τι αφορά τις επιδιορθώσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του κτιρίου και σε ό,τι αφορά την απολύμανση που θα πρέπει να γίνει, ως προς την απολύμανση των χώρων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε μείνει δηλαδή στις υποσχέσεις. Ευελπιστούμε τώρα ότι με το καινούργιο έτος και με τον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων θα έχουμε εξελίξεις. Αυτά που προανέφερα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, για να γίνει ένας εξωραϊσμός και μία αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικήματος.

Για παράδειγμα θα μπορούσαν ν’ αντικατασταθούν τα κουφώματα»
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «από κει και πέρα για μία μόνιμη λύση εμείς θα προτείναμε την μεταφορά της υπηρεσίας από το συγκεκριμένο κτίριο, γιατί αυτό το οίκημα είναι και μικρό και μη λειτουργικό. Υπάρχει το κτίριο του Παλαιού Τελωνείου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, που με μία ανακατασκευή θα μπορούσε να στεγάσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο  Χανίων. Και μελλοντικά θα ζητούσαμε την μεταφορά της υπηρεσίας στο Λιμάνι της Σούδας, όπου απ’ ό, τι ξέρουμε υπάρχει στο σχεδιασμό να γίνει ένας Επιβατικός και Εμπορευματικός Σταθμός και εκεί θα μπορούσε να στεγασθεί και η υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων. Αυτή όμως είναι μία μακροπρόθεσμη λύση. Πάντως, μόνιμη επωδός του υπουργείου απέναντι στα αιτήματα του κλάδου μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αποτέλεσμα είναι να ψάχνουμε ακόμα και για φωτοτυπικό χαρτί διάφορους τρόπους για να λειτουργήσει η υπηρεσία».

[kirikas.net]