Να μείνει ελεύθερος χώρος η πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Να παραμείνει ελεύθερος χώρος το οικόπεδο της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων και να μην κατασκευαστούν ούτε υπέργεια κτίσματα ούτε υπόγειο γκαράζ, προτείνουν οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Ρεθύμνου, της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών, Γιώργος Βλαστός και Μιχάλης Ανδρουλάκης, ενώ ζητούν από την δημοτική αρχή την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα. Σε δήλωσή τους, αναφέρουν τα παρακάτω :

Ο άκαρπος διαγωνισμός για την κατασκευή κτιρίων και υπόγειου πάρκινγκ στο δημοτικό οικόπεδο των 4ων Μαρτύρων αποδεικνύει ότι η λαθεμένη, βιαστική και οριακή απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην σύμβαση παραχώρησης του δημοτικού οικοπέδου σε ιδιώτες, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες εκβιαστικές απαιτήσεις εκ μέρους των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της δημοτικής περιουσίας. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα δηλώνουμε τα παρακάτω:

1. Η πόλη δεν έχει ανάγκη από άλλα κτίρια πάνω στο μοναδικό μεγάλο εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στο κέντρο της. Έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους και πράσινο. Στο Ρέθυμνο αντιστοιχούν σήμερα 2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ στις ιταλικές πόλεις του μεσογειακού νότου αντιστοιχούν 30 τ.μ.! Τις τελευταίες δεκαετίες στο Ρέθυμνο δεν έχει προστεθεί καμιά μεγάλη επιφάνεια πρασίνου στην πόλη.

2. Επαναλαμβάνουμε την προεκλογική δέσμευση της Εναλλακτικής Κίνησης για την αντίθεσή μας στην κατασκευή επίγειων κτιρίων, όπως και υπόγειου πάρκινγκ στο δημοτικό οικόπεδο των 4ων Μαρτύρων.

3. Προτείνουμε την επέκταση και την αναβάθμιση του Δημοτικού Κήπου στο δημοτικό οικόπεδο με ένταξή του στον οικιστικό ιστό της πόλης μαζί με το σχολείο, τους αθλητικούς χώρους και την μελέτη τους ως μία ενιαία ενότητα.

4. Προτείνουμε να μελετηθεί σε νέα βάση το κυκλοφοριακό της πόλης με κριτήρια τον πεζό, την μείωση της χρήσης των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, την χρήση καλά οργανωμένων δημόσιων/δημοτικών μαζικών μέσων μεταφοράς (π.χ. πράσινα λεωφορεία) σ’ ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων με δημιουργία πολλών και φθηνών πάρκινγκ περιμετρικά και συνοικιακά της πόλης.

5. Θεωρούμε ότι για αυτό το σοβαρό θέμα οποιαδήποτε απόφαση που πάρθηκε από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να παγώσει και να ξανασυζητηθεί στο νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο.

6. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για δημοτικό δημοψήφισμα για το θέμα του δημοτικού οικοπέδου που πρώτοι διατυπώσαμε σε πρόσφατο προεκλογικό debate των υποψηφίων δημάρχων Ρεθύμνης. Πιστεύουμε, ότι η συμμετοχή των πολιτών δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο την μέρα των εκλογών, αλλά πρέπει να συμμετέχουν και να ερωτώνται τακτικά για σημαντικά θέματα του Δήμου. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει την υποδομή για την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Η Δημοκρατία δεν μετράται μόνο με τα ποσοστά που λαμβάνουν κάθε τέσσερα χρόνια οι δημοτικοί συνδυασμοί στις εκλογές, αλλά είναι μια συνεχής διαδικασία απεύθυνσης σε όλους τους πολίτες και συμμετοχής τους.

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]

ΣΧΟΛΙΟ

Να πούμε και μεις μια γνώμη μια και είμαστε πολυ συχνά χρηστες της μεγάλης πλατείας το Ρεθέμνου.
Θα μπορούσε στα πολλα στρέμματα της, να γίνει μάλλον στη νοτιοανατολική άκρη ενα πάρκιγκ πολυόροφο και το υπόλοιπο ένας χώρος πρασίνου σε συνέχεια του πάρκου, με κάποια φωτοβολταϊκά  πάρκα (δημοτικά εννοείται) και ήπιος χώρος στάθμευσης όχι αυτη η απέραντη αλάνα που υπάρχει σήμερα…