Νέα δεδομένα για το υπόγειο πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων όπως και των υπέργειων κτισμάτων στο αντίστοιχο οικόπεδο, καθώς προχθες το πρωί που είχε προγραμματιστεί η διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων με τις προσφορές, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου, δεν παρουσιάστηκε καμιά ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι φόβοι της δημοτικής αρχής, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε διαφανεί το ενδεχόμενο μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και της αβεβαιότητας για την επιδότηση νέων σταθμών αυτοκινήτων μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Μετά τη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, η οποία παρέμεινε αναρτημένη στο διαδίκτυο για περισσότερο από ένα μήνα, πέντε ελληνικές εταιρείες έδειξαν να ενδιαφέρονται για το έργο και παρέλαβαν τεύχη δημοπράτησης, ωστόσο καμιά απ’ αυτές δεν κατέθεσε προσφορά.

Ενδιαφέρον, μέσω επιστολής όμως προς τον δήμαρχο, επέδειξε μόνο η μια και συγκεκριμένα η ΑΚΤΩΡ σύμφωνα με πληροφορίες, που εξηγεί ότι αν και επιθυμεί να αναλάβει το έργο και μάλιστα είχε έτοιμη οικονομοτεχνική μελέτη, δεν δύναται να το κατασκευάσει στην παρούσα χρονική περίοδο.

Σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες, η εταιρεία στην επιστολή της, χαρακτηρίζει οριακά βιώσιμη την επένδυση, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας, της αύξησης των επιτοκίων των δανείων, της αβεβαιότητας για την ύπαρξη νέου αναπτυξιακού νόμου που θα επιδοτεί τους δημόσιους σταθμούς αυτοκινήτων, αλλά και της μείωσης των εσόδων (σε ποσοστό 30%) σε όλους τους χώρους στάθμευσης στην Ελλάδα.

Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει ότι το κατασκευαστικό κόστος του έργου θα είναι τέτοιο που δεν της επιτρέπει α) να συμφωνήσει με την εκμετάλλευση του μόνο για 20 χρόνια όπως θέτει ως όρο ο δήμος και β) να συμφωνήσει με κατασκευή κτιρίων μόνο στα 2,4 στρέμματα της έκτασης του οικοπέδου διότι δεν θα της αποδίδουν αρκετά έσοδα οι χώροι μίσθωσης. Αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδιαφέρον της η εταιρεία σε περίπτωση που ο δήμος αλλάξει τους όρους που αυτή την ώρα έχει θέσει.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε σχέση με την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου για την πόλη του Ρεθύμνου, προβληματίζουν τη δημοτική αρχή, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή όρων, κατόπιν συζητήσεως του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Γ. Μαρινάκης: «Αν δεν επιδοτηθούν οι επενδυτές, το Δ.Σ. θα πρέπει να δει σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν αλλαγές»

«Σ’ αυτή τη φάση δεν μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τους όρους της διακήρυξης. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε με άλλα οικοδομήματα την περιοχή και σίγουρα επιμένουμε στην πλατεία των 6.5 στρεμμάτων» είπε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης και συνέχισε:

«Η αλλαγή των όρων, όμως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αναπτυξιακό νόμο. Αν το υπουργείο δεν επιδοτήσει τους επενδυτές, τότε το δημοτικό συμβούλιο ίσως θα πρέπει να δει σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν αλλαγές. Είμαι, βέβαιος, ότι αν είχε εξασφαλιστεί η επιδότηση ο διαγωνισμός δεν θα είχε σταματήσει, διότι τουλάχιστον μια εταιρεία έχει φτάσει μέχρι το τέλος. Ήδη, υπάρχουν επενδυτές που έχουν δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ για να έχουν έτοιμους φακέλους και ολοκληρωμένες μελέτες για το έργο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στους όρους της υπάρχουσας διακήρυξης: «Επιβεβαιώνεται ότι η διακήρυξη μας ήταν πολύ σκληρή, αυστηρή και καθόλου φιλική. Τώρα αποδεικνύεται, επίσης, ότι όλα αυτά που έχουν ακουστεί, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν λόγια του αέρα. Δεν ξεπουλάμε το οικόπεδο. Με τον λαϊκισμό δεν μπορείς να πας πουθενά. Τα μεγάλα προβλήματα του Ρεθύμνου θέλουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αν δεν είχαμε χάσει τόσο πολύτιμο χρόνο εξαιτίας της διαβούλευσης, τώρα το πάρκινγκ θα είχε καλύτερη μοίρα. Πριν από τρεις-τέσσερις μήνες το κλίμα στην Ελλάδα ήταν διαφορετικό. Όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται».

Μετά από αυτή την εξέλιξη και βάσει όσων υποστηρίζει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, νέος διαγωνισμός για το υπόγειο πάρκινγκ δεν θα προκηρυχθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει διαφοροποίηση όσον αφορά τους όρους της διακήρυξης, τότε εκ νέου δημοσίευση μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 52 ημερών, επειδή ήταν άγονος ο διαγωνισμός.

Εφόσον, όμως, υπάρξει πρόθεση για αλλαγή των όρων τότε το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου.

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]