Συνεχίζονται οι Προβολές εξαιρετικών ταινιών αρχιτεκτονικών έργων στο ΚΑΜ ‘Ένα πρόγραμμα αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης για όλους’

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής» και σε συνεργασία με τοΓαλλικό Ινστιτούτο (IFA) και την ΕΡΤ, συνεχίζει τις προβολές ταινιών με σύγχρονα και ιστορικά αρχιτεκτονικά έργα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 20:30, ταινίες που έχουν γυριστεί με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.

Δύο παραδειγματικά σπίτια παρουσιάζονται αυτήν την Παρασκευή στο ΚΑΜ πάντα με ελεύθερη είσοδο. Αν οι αρχιτέκτονες Wagner και Wright στις δύο ταινίες που είδαν την προηγούμενη φορά όσοι ήρθαν στο ΚΑΜ, έφθαναν την επεξεργασία των κτηρίων τους μέχρι τα αντικείμενα και τα έπιπλα ερμηνεύοντας τις λειτουργικές και συμβολικές (σε κάποιο βαθμό) απαιτήσεις των κατοίκων-εργαζομένων σε αυτά, στην τρίτη παρουσίαση παρουσιάζεται πρώτα ένα ολοκληρωμένο κτήριο, μια κατοικία, έργο του P.Chareau, ένα μεγεθυσμένο έπιπλο που κατοικείται, όπως αναφέρει γι’ αυτό ο γνωστός κριτικός K.Frampton, παρ’ όλη την κατασκευασμένη από γυαλότουβλα πρόσοψή του στην οποία οφείλει και το όνομά του. Ένα διάσημο σπίτι για τη διάρθρωσή του, τη διαφάνειά του και τις δυνατότητες των στιγμιαίων μετατροπών που επιτρέπει.

Ο αρχιτέκτονας Κ. Μαυρακάκης ανέλαβε το βάρος της παρουσίασής του, μαζί με άλλο ένα εξίσου παραδειγματικό και διάσημο κτήριο, το σπίτι του αρχιτέκτονα J.Prouve, που κατασκεύασε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Οι προβολές στο ΚΑΜ, με υπότιτλους στα ελληνικά, έχουν οργανωθεί σε 3 μεγάλες ενότητες με έργα οργανωμένα σε συγγενείς σχετικά ομάδες. Η πρώτη ενότητα ταινιών θα προβάλλεται κάθε δεύτερη Παρασκευή έως τον Δεκέμβριο του 2010.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης ενότητας ταινιών συνεχίζεται έως τον Δεκέμβριο με τις παρακάτω ταινίες:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

W. GROPIUS Το Bauhaus στο Dessau

A. SIZA Η Σχολή Siza

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Οδυσσέας Σγουρός

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ – ΓΡΑΦΕΙΑ

Η σοκολατοποιΐα Menier, 19ος αι.

F.L.WRIGHT Το κτίριο Johnson

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

ΚΤΗΡΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ

P. ZUMTHOR Οι πέτρινες θέρμες

A. AALTO Το Δημοτικό Κέντρο στο Saynatsalo

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Οδυσσέας Σγουρός