Άρχισαν οι συνομιλίες Ιρλανδίας – Ε.Ε για την κρίση χρηματοδότησης
Η Ιρλανδία έχει αρχίσει συνομιλίες με την Ε.Ε σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, καθώς η Γερμανία την πιέζει να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης ώστε να βοηθήσει να αντιστραφεί η τάση ξεπουλήματος των ομολόγων σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
“Οι επαφές συνεχίζονται επισήμως σε διεθνές επίπεδο με συναδέλφους” δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. “Η Ιρλανδία δεν έχει αιτηθεί για καμία εξωτερική βοήθεια και η κυβέρνηση διαθέτει πλήρη χρηματοδότηση και για το 2011” δήλωσε σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ.
Η επιβεβαίωση των συνομιλιών έρχεται καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες αύριο βράδι.
Η καθησύχαση των επενδυτικών ανησυχιών σχετικά με τα οικονομικά της Ιρλανδίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην προώθηση των σχεδίων της Μέρκελ για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών/πιστωτών σε μελλοντικές διασώσεις κρατών, δήλωσε γερμανός επίσημος συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση της Μέρκελ όπως και στο ζήτημα του εάν χρειάζεται η Ιρλανδία να ζητήσει βοήθεια τώρα.
Βεβαίως οι Ιρλανδοί επίσημοι έχουν δηλώσει πως αρνούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάσωσης και δεν θεωρούν πως υπάρχει κρίση στην οικονομία τους. “Όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παλινδρομούν, οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν” δήλωσε ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Group στο Λονδίνο. “Είναι πιθανόν να δούμε τις αγορές να γίνονται περισσότερο νευρικές και ανήσυχες σχετικά με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη”.
“Το σενάριο ότι η Ιρλανδία χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ροχ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk.
Εκτιμάται πως μία πιθανή αίτηση για βοήθεια μπορεί να ανέλθει σε 80 δισ. ευρώ συνολικά μεταξύ 2011 και 2013, σύμφωνα με την Barclays Capital.
Ενόσω η Ιρλανδία ισχυρίζεται πως δεν έχει ανάγκη να αντλήσει χρήματα ως τα μέσα 2011, οι κλονιζόμενες τράπεζές της οι οποίες έχουν γίνει άμεσα εξαρτημένες από την ΕΚΤ καθώς τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξάνουν, μάλλον θα αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο δανεισμός από την ΕΚΤ από τις ιρλανδικές τράπεζες αυξήθηκε 7,3% φθάνοντας τα 130 δισ. ευρώ τέλη Οκτωβρίου, ποσό ισοδύναμο με το 80% του ΑΕΠ της χώρας.
[enet.gr]