Από την Τρόικα δεν μπορείς να απέχεις…
Με ανοιχτά όλα τα καυτά ζητήματα στην Οικονομία, και τη μία αρνητική εξέλιξη να διαδέχεται την άλλη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη με τους επικεφαλής της Τρόικας που καταφτάνουν την Δευτέρα στην Αθήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις, για να αποφύγουν να λάβουν “μια και έξω” επιπλέον μέτρα (ύψους 4 και πλέον δισ. ευρώ). Την προσπάθεια δυσχεραίνει η κρίση χρέους στην Ιρλανδία, που απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη.
Πρώτο θέμα για την κυβέρνηση, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, να “μοιράσει” σε δύο χρόνια ή περισσότερα χρόνια, τα πρόσθετα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη για να καλύψει την τρύπα από την υστέρηση στην είσπραξη των φόρων και από την αναθεώρηση του ελλείμματος που ανακοινώνει τη Δευτέρα η EUROSTAT.
Ωστόσο όλο και δυσκολότερη γίνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα αφού την κατάσταση επιδεινώνουν τα στοιχεία -σοκ της ΕΛΣΤΑΤ για τη δραματική ύφεση στην πραγματική Οικονομία … Στο γ΄τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης σε ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε 4,5% (κυρίως λόγω της πτώσης κατανάλωσης και επενδύσεων). Μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα (ως ποσοστό του) και οι δανειστές ζητούν πιο σκληρά μέτρα, που θα βάζουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών.
Μόλις ανακοινωθούν το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και η εκτίμηση για το 2010, θα πρέπει να αποφασιστεί και το ύψος των αναγκαίων μέτρων, ίσως και πάνω από 4 δισ. ευρώ
Σε μπαράζ υπουργικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πέραν αυτών που προβλέπονται από το μνημόνιο.
Η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου επιχειρείται να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, με μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, με αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2011 και με δραστικές περικοπές στις δευτερεύουσες αποδοχές και μείωση των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ. Επιπλέον θα συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων “ψαλιδίζεται” έτι περαιτέρω.
Με τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα απειλούν να τινάξουν στον αέρα την “αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση”, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων (ίσως και σε βάθος τριετίας) μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. προκειμένου να αποφύγει απολύσεις υπαλλήλων, πέραν όσων αποχωρήσουν φέτος και το 2011 με εθελουσία έξοδο ή μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.
Οι ελεγκτές της Τρόικα, εκτός από την γκρίνια για το έλλειμμα και τα έσοδα, θα ζητήσουν και εξηγήσεις… γιατί καθυστέρησαν –λόγω και των εκλογών- τα διαρθρωτικά μέτρα: αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό έπρεπε να είναι έτοιμα από το Σεπτέμβριο, αλλά έμειναν πίσω, χωρίς να είναι “ταμειακό” το αίτιο του προβλήματος.
«Θαμμένες» στα συρτάρια της κυβέρνησης παραμένουν και αρκετές από τις υποδείξεις της τρόικας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για συστάσεις οι οποίες εμπεριέχουν μεν πολιτικό κόστος, αφού απαιτούν ρίξεις με κατεστημένα συμφέροντα, αλλά θεωρείται ότι αποτελούν μονόδρομο, εάν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει ένα υγιές και ελκυστικό προφίλ, πριν βγει από την μηχανική υποστήριξη που της παρέχουν τα δάνεια.
Το δημόσιο θα προσπαθήσει όμως (την επαύριο μόλις των εκλογών, των ανακοινώσεων από τη Eurostat και της έλευσης της Τρόικα) να δανειστεί και άλλα 300 εκ ευρώ, με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια.
[Πρώτο Θέμα]