Συστήματα εισροών – εκροών στα βενζινάδικα

Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο με αντικείμενο την εφαρμογή συστήματος εισροών – εκροών στα βενζινάδικα, που θα έχουν ως κύριο στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στην αγορά.

Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν.Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, «η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα των συστημάτων εισροών – εκροών είναι σχεδόν έτοιμη για να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δυστυχώς προβλέπει την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων μόνο στα Πρακτορεία.

Εμείς βάζουμε ως προϋπόθεση να μπει σ’ όλα τα στάδια εμπορίας των καυσίμων, γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσει. Όμως παράλληλα υποστηρίζουμε ότι αυτά τα συστήματα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και επιδοτούμενα. Το θέμα της επιδότησής τους δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα, αλλά έχουμε ορίσει ένα νέο ραντεβού για την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, για να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα και για να συζητήσουμε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Το άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε στη σημερινή σύσκεψη ήταν οι συμβάσεις των Εταιρειών πετρελαιοειδών με τα πρατήρια. Και σ’ αυτό το θέμα δεν καταλήξαμε πουθενά, επειδή η σύσκεψη ασχολήθηκε με πολλά θέματα.

Αυτές οι αποκλειστικές συμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών πρατηρίων και τις αυξημένες τιμές πώλησης των καυσίμων σε πολλά βενζινάδικα. Ελπίζουμε ότι και σ’ αυτό το θέμα θα καταλήξουμε κάπου στη σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου στο υπουργείο».

Ο κ. Κώτσος ανέφερε εξάλλου ότι «τα συστήματα εισροών – εκροών, που θα συνδέονται με τις αντλίες των βενζινάδικων, όταν είναι πιστοποιημένα, θα έχουν ως στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας των καυσίμων κατά 100%. Αυτό ήταν ένα δικό μας αίτημα, το οποίο δέχθηκε το υπουργείο μόνο όμως για τα πρατήρια, ενώ εμείς θα θέλαμε τέτοια συστήματα ελέγχου να μπουν και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, προκειμένου να παταχθεί κατά 100% η λαθρεμπορία και η νοθεία των καυσίμων. Οι άλλοι δύο κλάδοι της αγοράς καυσίμων δεν θέλουν να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.

Αυτό το σύστημα δεν το θέλουν μόνο οι λαθρέμποροι. Πάντως απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τοποθετηθούν αυτοί οι μηχανισμοί στα πρατήρια υγρών καυσίμων και έτσι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα εφαρμοστεί άμεσα».

[kirikas.net]