Με λαμπρότητα το Ηράκλειο τίμησε τον πολιούχο του Αγίου Μηνά.
Με λαμπρότητα και κατάνυξη, το Ηράκλειο τίμησε σήμερα τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του Αγίου Μηνά. Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό έγινε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου με συλλειτουργούς τους Ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης.
Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος μίλησε για μεγάλη ημέρα του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, τονίζοντας ότι ο Άγιος Μηνάς είναι παρών και μας ευλογεί. Παράλληλα επεσήμανε ότι η σημερινή πάνδημη σύναξη φανερώνει την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας προς τον τιμώμενο Άγιο.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος επίσης στο κήρυγμα του μίλησε για τα βαθύτερα νοήματα της γιορτής και έκανε επίκαιρους παραλληλισμούς. Δεν πρέπει, ανέφερε, να φοβόμαστε κανένα κίνδυνο και καμιά κρίση αλλά να έχουμε την ελπίδα μας στον Άγιο Μηνά και σ΄ όλους τους Αγίους και μάρτυρες. Μάλιστα ο κ. Ευγένιος αναφέρθηκε και στο θαύμα του Αγίου Μηνά το Πάσχα του 1826, όταν ο Άγιος παρουσιάσθηκε έφιππος και απέτρεπε τη σφαγή των Ηρακλειωτών από τους Τούρκους. Στη Θεία λειτουργία παρέστησαν βουλευτές του Νομού, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, η Νομάρχης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και χιλιάδες πιστοί που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό αλλά και τους γύρω από αυτόν χώρους.
Μετά το τέλος της λειτουργίας έγινε με κατάνυξη η καθιερωμένη λιτανεία του Ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας το Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με την συμμετοχή της δημοτικής Φιλαρμονικής και αγήματος του Στρατού και ακολούθησε δεξίωση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Οι εκδηλώσεις για τον πολιούχο του Ηρακλείου συνεχίζονται στις 7 το βράδυ στον Θεατρικό Σταθμό Δήμου Ηρακλείου όπου θα δοθεί θεατρική παράσταση “Άγιος Μηνάς, ο καπετάνιος του Χάνδακα”, από τους νέους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης την οποία θα συνοδεύσει μουσικά ο κ. Μανώλης Παπαδάκης με το συγκρότημά του, ενώ θα απονεμηθούν βραβεία των διαγωνισμών ζωγραφικής μαθητών.
Η ιστορία του
Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες, αλλά έγινε χριστιανός από την εφηβική του ηλικία. Όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να κάνει καριέρα στον ρωμαϊκό στρατό και υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο ρωμαϊκό ιππικό στη Μικρά Ασία.
Το 303 μ.Χ. ξεκίνησε διωγμός των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό, που κράτησε μέχρι το 311 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν τους χριστιανούς, προκειμένου να τους κάνουν να απαρνηθούν την πίστη τους. Ο Άγιος Μηνάς, πιστός στην πίστη του, παραιτήθηκε από τον ρωμαϊκό στρατό και ασκήτεψε στα βουνά. Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα του αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου μπροστά στους ειδωλολάτρες δήλωσε ότι είναι χριστιανός.
Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά. Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες. Παρά το φρικτό μαρτύριό του, ο άγιος δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.
Το θαύμα που τον καθιέρωσε ως πολιούχο στην πόλη του Ηρακλείου
Ο Αγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίον των χριστιανών. Η παράδοσή μας λέει ότι 1821, μετά την έκρηξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων, οι κατακτητές προχώρησαν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων σε πολλές περιοχές. Από τους πρώτους που πλήρωσαν με το αίμα τους την επανάσταση ήταν και οι κάτοικοι της Κρήτης. Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων ήταν ο μητροπολίτης Κρήτης, οι επίσκοποι Χανίων, Κνωσού, Χερρονήσου, Λάμπης, Σητείας κ.ά. οι οποίοι εσφάγησαν, την 24η Ιουνίου 1821, στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου. Μάλιστα ο ιερουργών ιερέας εσφάγη πάνω στην Αγία Τράπεζα!
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1826, οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν να προβούν σε σφαγή των χριστιανών και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στις 18 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα, την ώρα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, για να πιάσουν τους χριστιανούς απροετοίμαστους. Για αντιπερισπασμό έβαλαν φωτιά σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της πόλης, ενώ οπλισμένα στίφη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό, περιμένοντας την ώρα της αναγνώσεως του Ευαγγελίου για να εισβάλουν και να αρχίσουν τη σφαγή.
Μόλις όμως άρχισε η ανάγνωση εμφανίσθηκε ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος ιππέας που έτρεχε γύρω από το ναό, κραδαίνοντας το ξίφος του και κυνηγώντας τους επίδοξους σφαγείς, οι οποίοι τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή. Έτσι, σώθηκαν οι πολύπαθοι χριστιανοί του Ηρακλείου από τον φοβερό κίνδυνο.
Οι Τούρκοι νόμισαν ότι ο καβαλάρης ήταν μουσουλμάνος πρόκριτος απεσταλμένος από το Διοικητή της πόλης για να ματαιώσει τη σφαγή. Όταν διαμαρτυρήθηκαν στο Διοικητή, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πρόκριτος δεν είχε βγει καθόλου από το σπίτι του.
Κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι ότι επρόκειτο για θαύμα του Αγίου Μηνά, κοινοποίησαν το γεγονός στους Έλληνες και από τότε οι μουσουλμάνοι ηυλαβούντο πολύ τον Άγιο, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στο ναό του.
Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου.
Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαίου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.
2810.gr kritinea.gr και tolmi.gr