Κατασπατάληση Ευρωπαϊκών πόρων από έγκριτους καθηγητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας.
Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος στο φύλλο της προηγούμενης Κυριακής σχετικά με την υπόθεση κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ύψους άνω των 150.000.000 – 200.000.000 ευρω από έγκριτους καθηγητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας Bild επικαλούμενη το δημοσίευμα αναφέρεται στους έλεγχους που κάνει για αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και η ελληνική δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει ότι εδώ λίγες ημέρες δέκα γάλλοι και βέλγοι εισαγγελείς σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή και το ΣΔΟΕ επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το πως διάσημοι καθηγητές ΑΕΙ και οι συνεργάτες τους που έλαβαν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα για έρευνες κυρίως στον χώρο της πληροφορικής ξαφνικά απέκτησαν ξαφνικά ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα Porsche.
Μάλιστα , το άρθρο ανάφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικές έφοδοι στα σπίτια τουλάχιστον 20 μεγαλοκαθηγητων των ΑΕΙ άλλα και στα γραφεία γνωστής εταιρίας πληροφορικής και έχουν κατάσχει τους σκληρούς δικούς των υπολογιστών τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα όλα ξεκίνησαν όταν πριν από ένα μήνα έφτασε στα κεντρικά γραφεία της OLAF στην Rue Joseph II, 30 στις Βρυξέλλες μια σοβαρή καταγγελία. Η καταγγελία ανέφερε ότι πολλοί έλληνες καθηγητές την τελευταία 10ετια σε συνεργασία με εταιρίες πληροφορικής (μια από αυτές έχει την έδρα της στην Λ. Συγγρού) λαμβάνουν θηριώδη ποσά για έρευνες από τα κοινοτικά προγράμματα . Τα ποσά αυτά όμως τα καρπώνονταν οι ίδιοι δημοσιεύοντας ψεύτικες έρευνες με εικονικά τιμολόγια που εκδίδονταν από προμηθευτές σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους, ενώ διαπιστώνονταν τριγωνικές συναλλαγές για την αγορά εξοπλισμού μέσω εταιρειών στην Κύπρο.
Στις Βρυξέλλες αμέσως σήμανε συναγερμός.
Με εντολή της κεντρικής υπηρεσίας έφθασαν στην Αθήνα με άκρα μυστικότητα 10 γάλλοι και Βέλγοι εισαγγελείς οι οποίοι αμέσως συναντήθηκαν με κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή.
Αφού εξετάστηκαν τα ονόματα των γνωστών καθηγητών των από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , το Παντειο και το Πολυτεχνείο Αθηνών στην συνέχεια αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν έφοδοι στα σπίτια τους στην Κηφισιά, την Εκάλη, την Φιλοθέη και στο Κολωνάκι.
Οι έφοδοι έγιναν παρουσία εισαγγελέα και κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι από τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Κορυφαίες πηγές της OLAF στις Βρυξέλλες που ρωτήθηκαν από το Θέμα απέφυγαν να δώσουν στην δημοσιότητα τα ονόματα των καθηγητών επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Έκαναν λόγο πάντως «για κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων από έλληνες καθηγητές των ΑΕΙ οι οποίοι μέσα σε μια 10ετια φαίνεται να απέκτησαν ακριβά ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα».
Πάντως στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι καθηγητές τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις αρχές και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν εφόδους στα γραφεία τους και στα σπίτια τους.
Ποια είναι η OLAF
H OLAF δημιουργήθηκε το 1999 και είναι η πανευρωπαϊκή οργάνωση για την καταπολέμηση της απάτης . Έχει επιφορτισθεί με το καθήκον της καλύτερης δυνατής χρήση των χρημάτων των κοινοτικών κονδυλιών και ιδιαίτερα να καταπολεμούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την απάτη. Καλύπτει δραστηριότητες που αφορούν τη διερεύνηση και την παρακολούθηση των περιπτώσεων απάτης στον τελωνειακό τομέα, καταχρήσεις επιδοτήσεων και φοροδιαφυγή, στο βαθμό που θίγεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Κοινότητας.
Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της OLAF (400 άτομα) διαθέτει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία αποκτημένη στις εθνικές ανακριτικές, αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, στον τομέα των ερευνών που αφορούν πολύπλοκες υποθέσεις απάτης, στην ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών ή στις δραστηριότητες υποστήριξης ή ανάπτυξης πολιτικών στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης.