Εσβησε η θρυλική “Δεσποινίς ετων 39” Σμάρω Στεφανίδου

Μία από τις πιο σημαντικές καρατερίστες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Σμάρω Στεφανίδου, έφυγε το βράδυ της Κυριακής από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με καρδιακή ανεπάρκεια.


Γεννημένη το 1913 στην Αθήνα, από Μικρασιάτες γονείς, από πολύ μικρή ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο. Τελείωσε τις θεατρικές της σπουδές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου -κρυφά από τους γονείς της- και το 1937 συνεργάστηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.


Από τη δεκαετία του ’50 συμμετείχε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του τελευταίου.
Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο ρόλος της Εκάβης, στις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη, “στην Ακαδημία Τσαρούχη”, που, όπως έλεγε η ίδια, «μαθαίνεις μόνο σοφά πράγματα».
Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα, από την Κατερίνα και τη Λαμπέτη μέχρι τον Χόρν, τον Κωνσταντάρα, τον Φέρτη, τον Νίκο Κούρκουλο και πολλούς άλλους. Ευτύχησε να παίξει στα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου θεατρικού ρεπερτορίου.
Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951, με την ταινία “Τα τέσσερα σκαλοπάτια”, για ν’ αφήσει εποχή σε ταινίες – σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Ο πύργος των ιπποτών” (1952), “Σάντα Τσικίτα” (1953) και “Δεσποινίς ετών 39” (1954), “Ο ζηλιαρόγατος” (1956), “Μανταλένα” (1960), “Τρεις κούκλες κι εγώ” (1960), “Αλίμονο στους νέους” (1961), “Γάμος αλά ελληνικά” (1964), “Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του” (1964), “Μιας πεντάρας νιάτα” (1967), “Ο τρελός τα ‘χει 400” (1968) κ.ά.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία της στο ραδιόφωνο, με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων και αξέχαστη η φωνή της στη “Βαρώνη Σταφ” και στο “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή.
Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε τέσσερις μόνο σειρές. Από το γάμο της με τον τραγουδιστή Βασίλη Σεϊτανίδη απέκτησε μια κόρη (1951), τη χορεύτρια Λήδα Σάνταλα.
Η παρουσία της σε θεατρικές πρεμιέρες, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, ήταν συχνή, και πριν λίγα χρόνια, μαζί με την κόρη της, δημιούργησαν ένα “Πολιτιστικό στέκι”, στο Χαλάνδρι.