Τσικουδοπαραγωγοί και εμπόριο τσικουδιάς

Την ταφόπλακα στην κρητική τσικουδιά έρχεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την εκχώρηση του δικαιώματος εμπορίας της ρακής αποκλειστικά και μόνο στους ποτοποιούς, αφαιρώντας από τους αμπελουργούς και τους καζανάρηδες και αυτή την τελευταία δυνατότητα που είχαν να αποκτήσουν εισόδημα μέσα από την εμπορία του δικού τους προϊόντος.
Και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά σημεία του προσχεδίου του νέου νόμου για την αιθυλική αλκοόλη και ποτών, που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, καλώντας σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του για τις 7 το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, με στόχο να βρεθεί τρόπος αντίδρασης και να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να μη δώσει τη χαριστική βολή στο εξαιρετικό προϊόν που παράγει το νησί μας!
Με το νέο νόμο για την τσικουδιά οι διαδικασίες έκδοσης αδειών των καζανάρηδων γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκες σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη πιο επιζήμια για τον κλάδο των αποσταγματοποιών είναι η παράγραφος εκείνη που αφορά στο δικαίωμα εμπορίας της τσικουδιάς μόνο από τους οργανωμένους ποτοποιούς. Σύμφωνα με το προσχέδιο, «απαγορεύεται η συνύπαρξη και λειτουργία ποτοποιείου σε ενιαίο χώρο με άλλη επιχείρηση, εκτός από αποσταγματοποιείο Β’ κατηγορίας»… Και παρακάτω αναφέρει ότι οι αμπελοκαλλιεργητές επιτρέπεται να αποστάζουν τις πρώτες ύλες της παραγωγής τους «αποκλειστικά για ιδιωτική κατανάλωση, σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει τα 200 χιλιόγραμμα έτοιμου προϊόντος ανά παραγωγό, με απλούς χάλκινους άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρα ή με πήλινους άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 40 λίτρα»…
«Από ’κει και πέρα, σε πέντε μέρες μετά που θα λήξει η άδεια του καζανιού σου έχεις την υποχρέωση να παραδώσεις το προϊόν στους ποτοποιούς, που θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να εμπορεύονται την τσικουδιά. Με αυτή την υποχρέωση, το ίδιο το κράτος έρχεται να κάνει πραγματικότητα τους πόθους όσων μέχρι σήμερα εχθρεύονται το προϊόν μας και πάνε κόντρα στα συμφέροντά μας» !
Ο κ. Φραγκιαδάκης πρόεδρος των αποσταγματοποιών Τσικουδιάς, βλέπει ότι σταθερά οι κυβερνήσεις δημιουργούν συνθήκες ολοένα και πιο εχθρικές προς το παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης. «Επιλέγουμε την ερχόμενη Τετάρτη μετά τις εκλογές να κάνουμε συνέλευση για να έχουμε και τη συμμετοχή των βουλευτών και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους».

[Νέα Κρήτη]