Διεθνής συναγερμός για φακέλους-βόμβες

Ο δέκατος τρίτος φάκελος-βόμβα, που προοριζόταν για τον Σ. Μπερλουσκόνι, εξερράγη λίγο πριν από τις 3 το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που έφυγε από την Αθήνα. Ανάλογοι φάκελοι είχαν σταλεί στον Σαρκοζί και τη Μέρκελ. Στην Αθήνα, χθες, συνεχίστηκε η ανακάλυψη φακέλων-βομβών με αποδέκτες πρεσβείες (Βουλγαρίας, Χιλής, Ρωσίας, Ελβετίας), τη Γιουροπόλ και το Ευρωδικαστήριο.

Οι δύο που συνελήφθησαν προχθές για τους φακέλους-βόμβες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (φωτογραφία) και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα.

Από την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην πρεσβεία της Ελβετίας… Από τη Γενική Ταχυδρομική στην πρεσβεία της Χιλής… Και από εκεί στην πρεσβεία της Ρωσίας μέχρι τη… γερμανική καγκελαρία και πίσω στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ο κόκκινος συναγερμός, που σήμανε χθες σε ΕΛ.ΑΣ., σε πρεσβείες και προξενεία, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, πέρασε τα σύνορα και, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει τελειωμό.

Οι τρεις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Ρωσίας, καθώς και στην εταιρεία ταχυμεταφορών «Swift Mail», και οι εξουδετερώσεις ακόμη έξι βομβο-φακέλων μέσα σε 24 ώρες, σε συνδυασμό με το «δέμα» που έφτασε το μεσημέρι στην καγκελαρία, φανερώνουν πως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι παραλήπτες των βομβο-δεμάτων. Επιπλέον, γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με το «αδιαπέραστο» των συστημάτων ασφαλείας και ελέγχων των αεροδρομίων, που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το μηχανισμό.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους πρεσβειών και προξενείων να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ελέγχουν τηλεφωνικά αν οι φερόμενοι ως αποστολείς έχουν όντως στείλει δέματα ή φακέλους, πριν τα ανοίξουν.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν ομοιότητες στα 13 βομβο-δέματα, και σε εκείνα που «έσκασαν» και σε εκείνα που εξουδετερώθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι φάκελοι περιείχαν κούφιο βιβλίο ως καμουφλάζ, το οποίο περιείχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης (πυρίτιδα με μπαρούτι από βαρελότο), αντίσταση λαμπτήρα, μπαταρία, καλώδια και άγκιστρο.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής από πού και πότε (;) εστάλησαν τα υπόλοιπα δέματα που έφτασαν στους παραλήπτες τους στην Αττική, τα δύο που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο και εκείνα που «προσγειώθηκαν» σε Γερμανία και Μπολόνια, η αντιτρομοκρατική ερευνά δύο ενδεχόμενα.

Το πρώτο που ψάχνουν είναι αν τα δέματα παραδόθηκαν για αποστολή από τους δύο νεαρούς πριν από τη σύλληψή τους και το δεύτερο, αν τα παρέδωσαν άλλοι. Θεωρούν ωστόσο βέβαιο πως τα περισσότερα από αυτά δόθηκαν προς αποστολή τη Δευτέρα και γι’ αυτό χθες έφτασαν στον προορισμό τους.

Κινούμενη προς την κατεύθυνση της άντλησης πληροφοριών, η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιοποίησε την Τρίτη νέες φωτογραφίες του 22χρονου και του 24χρονου, γνωστοποίησε τα ονόματά τους και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ακόμη πέντε νεαρών, 15 μήνες μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος τους.

«Καθαρά» βρήκε τα όπλα η ΕΛ.ΑΣ. από τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα «ψάχνει» για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Από το δέμα της πρεσβείας του Μεξικού, που εξερράγη μέσα στην εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι, το φάκελο για τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, την πρεσβεία της Ολλανδίας και την πρεσβεία του Βελγίου, τη Δευτέρα, χθες ήρθε η σειρά και άλλων… παραληπτών.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Βουλγαρίας, που βρίσκεται στην οδό Στρ. Καλλάρη 3, στο Ψυχικό, ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. πως εντόπισαν ύποπτο πακέτο με παραλήπτη τον πρέσβη Αντρέι Καρασλάβοφ. Νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει και με τον φερόμενο ως αποστολέα του φακέλου (Κούτσικος Παναγιώτης, Ergo Medical Supply), ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν είχε στείλει δέμα. Στη 1 το μεσημέρι, άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών απενεργοποίησαν το μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη.

Αντίθετα, το «ύποπτο» δέμα που έφτασε στην ελβετική πρεσβεία, στην οδό Ιασίου 2 στο Κολωνάκι, εξερράγη. Οι υπάλληλοι θεώρησαν το μπλε χάρτινο φάκελο ύποπτο και τον μετέφεραν στον ακάλυπτο χώρο. Σ’ αυτή την περίπτωση τα στοιχεία του φερόμενου αποστολέα ήταν: «Μαίρη Τσατσομίρου Παναγιωτόπουλος, Polis Net New, Media Agency» και του παραλήπτη «Lorenzo Anberg».

Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, οι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν και άλλη ελεγχόμενη έκρηξη. Αυτή τη φορά σε βομβο-φάκελο, που επεστράφη ως «ύποπτος» στα γραφεία της «Γενικής Ταχυδρομικής», στο Παγκράτι, από τη γερμανική πρεσβεία. Φερόμενος αποστολέας ήταν το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης / Λογοτεχνία & Επιστήμες του Ανθρώπου, Ελένη Ζέρβα» και παραλήπτης ο «Dr: Roland Wegener».

Λίγη ώρα αργότερα, σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. νέος συναγερμός, όταν ταχυμεταφορέας που μετέφερε δέμα για την πρεσβεία της Χιλής (Βασ. Σοφίας 25) σταμάτησε στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε στους αστυνομικούς ότι του «φαίνεται ύποπτο». Οι αστυνομικοί το παρέλαβαν και, αφού διαπιστώθηκε ότι περιείχε εκρηκτική ύλη, το μετέφεραν για λόγους ασφαλείας σε ανοιχτό χώρο, στο προαύλιο της Βουλής, όπου το εξουδετέρωσαν. Φερόμενος ως αποστολέας ήταν το «Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» και παραλήπτης η ίδια πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα, Κάρμεν Πατρίσια Ιβάνες Σότο.

Στις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος στη ρωσική πρεσβεία, στην οδό Νικηφόρου Λύτρα, στο Ψυχικό. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δεν σημειώθηκαν ζημιές. Στο φάκελο βρέθηκε ετικέτα με τα στοιχεία «Vladimir Ι. Chkhikoishvili». Από την έκρηξη «εξαφανίστηκε» το όνομα του φερόμενου ως αποστολέα.

Γύρω στις 9 το βράδυ έγιναν δύο ελεγχόμενες εκρήξεις στον εμπορευματικό σταθμό του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», πριν «αναχωρήσουν» αεροπορικώς για τα κεντρικά της Europol στην Ολλανδία και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

[Enet]