Τετραπλάσια ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα μπει φέτος στην «πρίζα» !

Τετραπλασιασμός, παρά την κρίση, αναμένεται φέτος για την εγχώρια αγορά φωτοβολταικών, τάση που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Κάθε μήνα, από τον Αύγουστο και μετά, σαν συνέπεια της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας που έφερε ο νόμος ΑΠΕ του Ιουνίου, γύρω στα 20 νέα φ/β μεγαβάτ συνδέονται με το σύστημα ηλεκτρισμού, και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει 150 νέα μεγαβάτ, έναντι 36,5 μόλις νέα πέρυσι.

Μιλάμε για αύξηση 311% ! Έτσι, το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα βρει την ελληνική αγορά να διαθέτει πάνω από 200 συνολικά μεγαβάτ από φ/β, έναντι μόνο 53 μεγαβάτ το 2009.

Τη θετική βέβαια αυτή εικόνα «στιγματίζει» η χιονοστιβάδα των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στα γραφεία της ΔΕΗ. Πρόκειται για 17.000 αιτήματα κάθε είδους (αγροτικά, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για 100 αλλά και για 500 κιλοβάτ, κ.ά.) που υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες της σε διάστημα 5 μόλις μηνών, από τον Ιούνιο και μετά οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 7.500 που εκκρεμούν από παλαιά.

Τι δείχνει η πρώτη καταγραφή

Τι δείχνει η πρώτη γεωγραφική καταγραφή στην οποία προχώρησε πρόσφατα η ΔΕΗ ; Ο, τι, η αντοχή των τοπικών δικτύων δεν μπορεί να «σηκώσει» όλη αυτή την νέα αιτηθείσα ισχύ. Συνεπώς πολλές από τις αιτήσεις αυτές προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να ενισχυθεί η χωρητικότητα των δικτύων με νέες επενδύσεις, περισσεύουν.

Η προσπάθεια της ΔΕΗ βασίστηκε στο να αποτιμηθεί η χωρητικότητα του κάθε δικτύου, και να καταγραφεί η συνολική αιτηθείσα ισχύς σε κάθε έναν από τους 52 Νομούς της χώρας. Χαρακτηριστική για παράδειγμα, είναι η περίπτωση του Αγρινίου, όπου είχαμε ρεκόρ χώρας σε αγροτικές αιτήσεις, με 750 φακέλους ίσους με 75 μεγαβάτ. Τι συνέβη ; Απλώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή διαθέτει πολλούς πρώην καπνοπαραγωγούς που εδώ και χρόνια έχουν πάψει να καλλιεργούν, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στον κλάδο τους, οι αγρότες αυτοί είδαν στα φ/β την ευκαιρία για να καλύψουν τις απώλειες στο εισόδημά τους και κατέθεσαν μαζικά αιτήσεις. Εννοείται ότι αρκετές από τις αιτήσεις θα μπουν στο «ψυγείο» αφού το τοπικό δίκτυο δεν μπορεί να «σηκώσει» όλη αυτή τη νέα ισχύ.

[reporter.gr]