15% το ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα ζητά η ΕΣΕΕ

ΦΠΑ 15% σε όλα τα είδη εκτός από τα βασικά είδη ευρείας διατροφής και των τουριστικών υπηρεσιών ζητά μέσω ανακοίνωσής της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάνοντας λόγο για σημαντική μείωση των λιανικών πωλήσεων και τον υψηλό φορολογικό πληθωρισμό.

Ως ζοφερές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην αγορά η ΕΣΕΕ με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το τελευταίο τρίμηνο 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κατάφεραν δεν κατέβαλλαν το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Κατά 9% έχει συρρικνωθεί ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο ενώ κατακόρυφη πτώση έχει σημειωθεί στους κλάδους αυτοκινήτου (40%), ένδυσης – υπόδησης (-15,6%), επίπλων – ηλεκτρικών ειδών -οικιακού εξοπλισμού (-16%), φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (-17,6%), ακόμα και των τροφίμων (-6,9%).

Η ΕΣΕΕ ζήτησε από την κυβέρνηση “να αναθεωρήσει την τακτική αποσπασματικών και σπασμωδικών κινήσεων με τις μικρές και σε δόσεις αυξήσεις του ΦΠΑ που επιβαρύνουν όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και το κλίμα στην αγορά. Οφείλει να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ενόψει της κατάθεσης του Φορολογικού Νομοσχεδίου τον Νοέμβριο και κυρίως να προχωρήσει σε αλλαγή σχεδίου. Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το υψηλότερό της σημείο και σίγουρα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της.”

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι ανατιμήσεις που θα προκύψουν από την αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15% θα υπερκαλυφθούν από την πτώση του συντελεστή στο 15% στα προϊόντα που έχουν ΦΠΑ 23%.

Εκτιμά δε πως μέσα από αυτό το μέτρο θα δοθεί ανάσα στην αγορά και δε θα χρειαστεί μείωση στα τέλη ταξινόμησης και στο φόρο πολυτελείας στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα βρεθεί το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο που είχε προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο και ακόμα αναζητείται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης

”Η μέχρι σήμερα φορολογική πολιτική έχει πυροδοτήσει έκρηξη της ακρίβειας και έχει καταγράψει την οικονομική και κοινωνική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου”, καταλήγει η ΕΣΕΕ.

[digitalcrete.gr]