Πρεμιέρα με λάθη για την περαίωση

Πρεμιέρα εν μέσω σωρείας λαθών στα εκκαθαριστικά κάνει σήμερα η περαίωση.

Πλήθος λανθασμένων σημειωμάτων φθάνουν στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό πως εκκαθαριστικά στέλνονται ακόμα και σε φορολογούμενους που έχουν αποβιώσει, αλλά και σε συνταξιούχους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους εδώ και πολλά χρόνια.

Εως τώρα έχουν ταχυδρομηθεί περισσότερα από 400.000 σημειώματα σε σύνολο περίπου 1,4 εκατ.

Πολλά όμως απ’ αυτά είναι λανθασμένα, με τους φορολογούμενους να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν την εφορία τους για να διορθώσουν τα λάθη ή για να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ηλικιωμένης που, ενώ ο σύζυγός της απεβίωσε το 2005, έλαβε το εκκαθαριστικό του αποβιώσαντος με το οποίο καλούνταν να πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ για την πενταετία 2001-2006. Συνταξιούχος από το 1993 με επίσημη παύση εργασιών και κλείσιμο βιβλίων πήρε εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης για τα έτη 2001-2008, δηλαδή για χρονιές που δεν είχε καμία επαγγελματική δραστηριότητα.

Επιτηδευματίες βλέπουν ότι στο εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης δεν έχει υπολογιστεί φόρος για κάποιο οικονομικό έτος, ενώ λάθη εντοπίζονται και με μισθωτούς που έχουν μεν κάνει έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος, αλλά διατηρούν το δελτίο παροχής υπηρεσιών τους σε αδράνεια. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν φόρο περαίωσης, με τα ελάχιστα ποσά φόρου για κάθε χρήση που είναι σε αδράνεια.

Δύο επιλογές
Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν τα σημειώματα της περαίωσης έχουν δύο επιλογές:

1. Να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο, με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της εφορίας.

2. Να αποδεχθούν την περαίωση. Από σήμερα ανοίγουν τα γκισέ των τραπεζών για την πληρωμή της προκαταβολής 20% του φόρου περαίωσης για όσους έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 18 Νοεμβρίου.

Οσοι διαπιστώνουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης και θέλουν να κλείσουν οριστικά τις φορολογικές «αμαρτίες» του παρελθόντος, θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία τους για τη διόρθωση του σημειώματος.

Από σήμερα θα πρέπει κανονικά να λειτουργούν τα ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί στις εφορίες για τη διόρθωση λαθών. Η διόρθωση των λαθών και η επανέκδοση του εκκαθαριστικού γίνεται άμεσα από τη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν στην εφορία τους την προκαταβολή της περαίωσης.

[ΕΘΝΟΣ Online]