Ενίσχυση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα για τέσσερα έργα (μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Πέλλας, μοναστηριακοί κήποι πέντε εκκλησιών-μνημείων της Θεσσαλονίκης και Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής) εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ).

Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, εξηγεί σχετικά με την απόφαση για τα έργα (συνολικού προϋπολογισμού 3.932.903 ευρώ), που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: «Με ταχείς ρυθμούς εντάσσουμε έργα για πολιτιστικές υποδομές και για ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων στην κεντρική Μακεδονία, ώστε αφενός να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της περιοχής, αφετέρου να ενισχύσουμε το πολιτιστικό προϊόν, προκειμένου να γίνει προσιτό σε όλους τους πολίτες. Τα έργα που εντάσσονται αφορούν σε σημαντικές πολιτιστικές υποδομές, όπως το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, τους μοναστηριακούς κήπους, δηλαδή τον περιβάλλοντα χώρο εξαιρετικής και παγκόσμιας σπουδαιότητας μνημείων της Θεσσαλονίκης, και τα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής».

Εξοπλισμός και αποκαταστάσεις

Τα δυο πρώτα έργα αφορούν την Πέλλα. Το πρώτο με τίτλο «Κατασκευή καναλιών συλλογής και μεταφοράς ομβρίων για την προστασία του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου Πέλλας» αναλαμβάνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, έχει προϋπολογισμό 1.842.973 ευρώ και προβλέπει τη διευθέτηση του υδατορέματος για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Το έτερο θα «τρέξει» η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 989.930 ευρώ. Οπως φανερώνει ο τίτλος του, αφορά τον «Εξοπλισμό και ολοκλήρωση της Εκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας». «Οάσεις ιστορικής μνήμης και φυσικού περιβάλλοντος: Μοναστηριακοί Κήποι» είναι ο τίτλος του τρίτου έργου, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, την ευθύνη εργασιών του οποίου αναλαμβάνει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αφορά την αναδιάρθρωση του περιβάλλοντος χώρου πέντε εν λειτουργία εκκλησιαστικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, εγγεγραμμένων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τους ναούς των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, της Αγίας Αικατερίνης, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του καθολικού της Μονής Βλατάδων, ο περιβάλλων χώρος των οποίων όριζε την έκταση και τις λειτουργίες ενός μοναστηριού. Στο εμβαδόν του -όπως συχνά τεκμαίρεται στις γραπτές πηγές- περιλαμβάνονταν καλαίσθητοι περίκλειστοι κήποι-μικρογραφίες της Εδέμ. Το τέταρτο έργο έχει τίτλο «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Σταγείρων Χαλκιδικής», την ευθύνη των εργασιών του θα έχει η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Περιλαμβάνει «Στερέωση – Αποκατάσταση κτιρίων κατοικίας, ιερού και εργαστηρίων βόρειου λόφου Αρχαίων Σταγείρων» προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και της δομής της πόλης. Ακόμα προβλέπονται και οι σχετικές εγκαταστάσεις υποδοχής των επισκεπτών.

[Αγγελιοφόρος]