Στην Καλιφόρνια το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο
Το πράσινο φως για τη δημιουργία του μεγαλυτερου πάρκου ηλιακής ενέργειας στον κόσμο έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Το έργο, το οποίο θα στοιχίσει 6 δισ. δολάρια θα κατασκευαστεί στην έρημο Μοχάβε, κοντά στο Μπλάιθ της Καλιφόρνια και θα διπλασιάσει την ηλιακή ενέργεια που παράγουν οι ΗΠΑ.
Την ανακοίνωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ κάνοντας λόγο για ένα έργο που του προκαλεί «ενθουσιασμό για το μέλλον του έθνους. Το σχέδιο δείχνει πώς, δράττοντας τους δικούς μας ανανεώσιμους πόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη χώρα μας».
Το πάρκο, η ανέγερση του οποίου έχει ανατεθεί στη γερμανική Solar Millennium, θα καλύπτει πάνω από 28.000 στρέμματα, κοντά στα σύνορα με την Αριζόνα. Θα αποτελείται από τέσσερις τομείς συνολικής ισχύος 1.000 MW και θα τροφοδοτεί πάνω από 300.000 νοικοκυριά ή ακόμη και 750.000, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Πρόκειται για το έκτο τέτοιο έργο που εγκρίνεται αυτό το μήνα από την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια για έβδομο ηλιακό πάρκο, επίσης στην Καλιφόρνια. Όλα θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του 2012 και από κοινού θα παράγουν ενέργεια ισχύος πάνω από 3.000 MW, καλύπτοντας τις ανάγκες έως και δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών. Στην κατασκευή των επτά εγκαταστάσεων θα απασχοληθούν περίπου 3.000 άτομα. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας θα ανέρχονται σε εκατοντάδες.
Η Νότιος Αφρική διεκδικεί τα πρωτεία;
Μέσα στην εβδομάδα και η Νότιος Αφρική –όπου ένας στους έξι κατοίκους δεν έχουν καν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια- αναμένεται να προαναγγείλει την κατασκευή του «μεγαλύτερου», σύμφωνα με αξιωματούχους, ηλιακού πάρκου στον κόσμο. Το έργο που θα στοιχίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται πως, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας του, θα παράγει 5 GW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – ποσότητα που ισοδυναμεί με το εν δέκατο των σημερινών ενεργειακών αναγκών της χώρας. Γιγαντιαίοι καθρέπτες και ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν σε μια τεράστια έκταση στην επαρχία του Βορείου Ακρωτηρίου που, κατά την κυβέρνηση, συγκαταλέγεται στο 3% των περιοχών με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παγκοσμίως.
Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, που καλύπτει το 90% και πλέον των ενεργειακών αναγκών της από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από λιγνίτη, λιθάνθρακα κ.λπ. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του απαρτχάιντ, ούτε τέσσερα στα δέκα σπίτια δεν διέθεταν ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε 16 χρόνια το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε, όμως ακόμη και σήμερα οι διακοπές ρεύματος είναι σχεδόν καθημερινές σε κάποιες περιοχές.
Πρόσφατη έκθεση της Πρωτοβουλίας Κλίντον για το Κλίμα συγκαταλέγει τους «ηλιακούς πόρους» της Νοτίου Αφρικής στους πλουσιότερους παγκοσμίως. Τις επόμενες ημέρες, δεκάδες επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο θα συναντηθούν στη χώρα προκειμένου να συζητήσουν τη χρηματοδότηση του έργου που, κατά τον επικεφαλής του θα παράγει σε πρώτη φάση ενέργεια ισχύος 1 GW, κάνοντας χρήση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας. «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνω υπερβολικός, όμως ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο», δήλωσε ο Τζόναθαν Ντε Βρις.
Η Νότιος Αφρική καταναλώνει 45-48 GW ενέργειας ετησίως, ποσότητα που εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εικοσιπενταετία. Εάν το φιλόδοξο σχέδιο κριθεί επιτυχές, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανέγερση περισσότερων ηλιακών πάρκων. Κατά τον Ντε Βρις, «η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα, είναι όμως μέρος της λύσης- ένα πολύ σημαντικό μέρος».
[www.naftemporiki.gr]