Μπαράζ τουριστικών έργων- Σε φάση αξιολόγησης λιµάνια, µουσεία
Νέα προγράµµατα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισµού, συνολικού προϋπολογισµού 107 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αξιολογούνται και προγραµµατίζονται περισσότερα από 50 τουριστικά έργα, συνολικού προϋπολογισµού 134 εκατ. ευρώ.
Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού κ. Γ. Νικητιάδης από το βήµα του ετήσιου συνεδρίου Ρrodexpo 2010 µε θέµα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου. Τα δύο πρώτα προγράµµατα που αφορούν τον Πράσινο Τουρισµό και τον Εναλλακτικό Τουρισµό, προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ και 28 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έχουν ήδη δροµολογηθεί. Αλλα δύο προγράµµατα, το Εκσυγχρονίζοµαι στον Τουρισµό, προϋπολογισµού 27 εκατ. ευρώ και το Συνεργάζοµαι – Καινοτοµώ στον Τουρισµό, προϋπολογισµού 22 εκατ. ευρώ, θα αρχίσουν στις αρχές του ερχόµενου χρόνου.
Την ίδια στιγµή, στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται διάφορα έργα για την ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται: 22 έργα που αφορούν την αξιοποίηση των πόλων τουριστικής ανάπτυξης, προϋπολογισµού 36 εκατ. ευρώ, 17 έργα για τη δηµιουργία νέων τουριστικών διαδροµών – µονοπατιών, προϋπολογισµού 13,5 εκατ. ευρώ, εννέα έργα για τουριστικούς λιµένες, προϋπολογισµού 35,5 εκατ. ευρώ, τέσσερα έργα για µουσεία, προϋπολογισµού 26,5 εκατ. ευρώ και πέντε έργα προϋπολογισµού 22 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση δηµόσιων τουριστικών ακινήτων. Νέο νοµικό πλαίσιο
Ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ακόµα ότι διάφορες µορφές τουρισµού, όπως είναι ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, ο θαλάσσιος, ο αγροτουρισµός, ο καταδυτικός, ο αθλητικός και ο περιηγητικός, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν, να προβληθούν και να υποστηριχθούν µε το κατάλληλο νοµικό πλαίσιο. Στο αστρονοµικό ποσόν των 300 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δηµοσίου, που ωστόσο παραµένει αναξιοποίητη. Αυτό αναφέρθηκε στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου για την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.
Σύµφωνα µε τους οµιλητές, το Ελληνικό Δηµόσιο από την εκµετάλλευση των 71.000 ακινήτων που διαθέτει, εισπράττει µόλις 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ την ίδια στιγµή πληρώνει για τη στέγαση των υπηρεσιών του περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά των οµιλητών του συνεδρίου τονίστηκε, µεταξύ άλλων, η ανάγκη αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας ως αντίβαρο στο δηµόσιο χρέος, η καταγραφή της αξιοποιήσιµης δηµόσιας περιουσίας, απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και η ανάγκη για γενικό χωροταξικό σχεδιασµό.
Στο συνέδριο έγινε ακόµη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην ελληνική αγορά ακινήτων και έγινε η πρόβλεψη ότι ο όγκος των στεγαστικών δανείων ποτέ δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ της οικονοµικής κρίσης επίπεδα.
ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ προγράµµατα αφορούν τον Πράσινο Τουρισµό και τον Εναλλακτικό Τουρισµό
Δάνεια 2 δισ. ευρώ µέχρι τέλος του έτους
ΕΩΣ ΤΟ τέλος του χρόνου θα είναι έτοιµα τέσσερα νοµοσχέδια του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας µε στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας.
Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του χθες στα γραφεία της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών, Βιοτεχνών και Εµπόρων αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόµο, την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον νόµο για τη νέα τράπεζα µικροµεσαίων επιχειρήσεων [Ελληνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης Μικροµεσαίων (ΕΤΕΑΜ)] και το θεσµικό πλαίσιο περί ανταγωνισµού.
Μάλιστα για το ΕΤΕΑΜ είπε ότι θα χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και µε τη συµµετοχή των τραπεζών αναµένεται να αξιοποιηθούν κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ µέχρι το τέλος του χρόνου.
[ΤΑ ΝΕΑ]