Ραδιοφωνικό Debate των αντιπεριφερειαρχών στο Ρέθυμνο

Χθες Τρίτη 26/10 στις 9 το πρωί έγινε από τον Μελωδία FM 102,7 το ραδιοφωνικό debate των 5 εκ των 6 υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών του Νομού Ρεθύμνου.

Το debate που διήρκησε περίπου 2 ώρες, καλύφθηκε και τηλεοπτικά και θα παρουσιαστεί τις προσεχείς ημέρες στην ιντερνετική πλατφόρμα του AGORATV, ενώ το ηχητικό ντοκουμέντο θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (AgoraPress.gr)


Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε έξι σημαντικές για το Ρέθυμνο ερωτήσεις, όπου βάσει των απαντήσεων τους το ακροαματικό κοινό δύναται να λάβει τα μηνύματα που ίσως αποζητά για την κούρσα της 7ης Νοεμβρίου.
Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είχαν στη διάθεσή τους δύο (2) λεπτά έκαστος για να σχηματίσουν την δική τους ξεχωριστή θέση.

Οι ερωτήσεις που έθεσε ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης ήταν οι εξής:

1. Ποια θεωρείτε ως τα κυριότερα 5 προβλήματα του νομού;

2. Έχουν ακουστεί αλλά και εκφραστεί πολλά για το αν η ΑΝΕΚ είναι κυρίαρχα υπαίτια για την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Νομού. Ποιος παράγοντας πιστεύεται έδρασε καταλυτικά εις βάρος του Ρεθύμνου και αν με λίγα λόγια δύναται να προκύψει οριστική λύση στο πρόβλημα;

3. Το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού … νοσεί! Από την άλλη ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας προ ημερών μας εγγυήθηκε ότι τα κονδύλια για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας έχουν συγκεντρωθεί και ότι δρομολογείται εντός του Ιανουαρίου 2011 η εξυγίανση του συστήματος υγείας στο Ρέθυμνο.
Πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο όντως μπορεί να συμβεί ή τάσσεστε υπέρ αυτών που κραυγάζουν για την άθλια και δίχως βραχυπρόθεσμη λύση του ζητήματος;
Σας θυμίζω ότι απέναντι από τον κ. Όθωνα είναι Ιατρικοί σύλλογοι, ΕΣΥ, εργαζόμενοι- νοσηλευτές, συνδικαλιστές κλπ.

4. Το μείζον και πολυσυζητημένο θέμα του ΒΟΑΚ και από τούτο το πάνελ. Νομίζω ότι εδώ δεν χωρά ερώτηση. Όλοι μας γνωρίζουμε τον ακριβή ετήσιο φόρο αίματος όταν από την άλλη η Κρήτη συνδράμει με 60 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον ΟΣΕ, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει με άλλα τόσα για τις εθνικές οδικές αρτηρίες της υπόλοιπης χώρας, όταν εδώ έχουμε ένα «στοιχειωμένο» οδικό δίκτυο, 40 ολόκληρα χρόνια. Το κοινό μας λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να ακούσει την τοποθέτηση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη επ΄αυτού του φλέγοντος ζητήματος.

5. Έχουμε σε 11 ημέρες εκλογές αιρετής αυτοδιοίκησης. Από την άλλη βλέπουμε τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να προβαίνουν σε ένα προεκλογικό κρετσέντο μετατρέποντας το εκλογικό τοπίο σε αρένα.Ποια είναι η δική σας θέση ως αυριανός αντιπεριφερειάρχης; Πρόσωπο ή κόμμα;

6.Για ποιους λόγους ζητάτε την ψήφο του εκλογέα; Θα θέλαμε με δυο λόγια την προβολή του δικού σας πολιτικού στίγματος σε αυτές τις εκλογές;

Καλεσμένοι της εκπομπής «Πρωινό Δελτίο», στο studio του σταθμού στην Εμμ. Παχλά 11 ήταν οι 5 εκ των 6 αντιπεριφερειαρχών αφού ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης με τον συνδυασμό «Η Κρήτη μας Ενώνει» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Γιάννη Πλακιωτάκη δυστυχώς δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω φορτωμένου προγράμματος. Επομένως στο πάνελ συμμετείχαν οι:

  • Μαίρη Λιονή με τον συνδυασμό «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη
  • Νίκος Μαλλιαρός με τον συνδυασμό «Μάχη για την Κρήτη» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρη Γιαννουλάκη
  • Ανδρέας Ξανθός με τον συνδυασμό «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Γιώργου Σταθάκη
  • Νίκος Μανουσάκης με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Στέλιου Ορφανού
  • Κωνσταντίνος Βερβερίδης με τον συνδυασμό «Μια Κρήτη, Περιβάλλον, Άνθρωπος» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντώνη Ανηψητάκη

Σε μια προσπάθεια να αποδώσουμε το κλίμα που επικράτησε στο debate, μπορούμε να πούμε ότι και οι 5 συνομιλητές ήταν αρκετά φιλικοί ο ένας με τον άλλον, ενώ το επίπεδο που κράτησαν στodebateήταν υποδειγματικό.

Δεν θα ήταν εύκολο έργο να ξεχωρίσουμε κάποιον εκ των υποψηφίων αφού οι απαντήσεις που εδόθησαν ήταν άκρως εμπεριστατωμένες παρόλη την πίεση χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους.
Οι 5 υποψ. Αντιπεριφερειάρχες έδειξαν με λίγα λόγια ότι πλέον δύναται να διεκδικούν αξιοκρατικά την ψήφο του Ρεθυμνιώτη.

Να σημειώσουμε ότι τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο εκδότης και δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης, στην κονσόλα ήταν ο Σάββας Γωνιωτάκης, στο χρόνο των απαντήσεων & assistant debate η Έφη Βλαχάκη, στην μίξη ήχου ο Νίκος Κοζάκης, ενώ οπερατέρ της τηλεοπτικής κάλυψης ήταν ο Μανούσος Βασιλακάκης.

Agorapress