Στημένοι διαγωνισμοί κρατικών προμηθειών 200 εκατ. ευρώ

Καταγγελίες για “στημένους” διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών αξίας 200 εκατ. ευρώ με στολές, είδη ένδυσης και υπόδησης για τον στρατό, τα νοσοκομεία και άλλα σώματα ασφαλείας μεταβίβασε στις δικαστικές και ελεγκτικές αρχές ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας.


Οπως ανακοίνωσε χθες, οι καταγγελίες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τεντέ, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, στον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας Π. Νικολούδη και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρόβλιας (χωρίς τη γνωστοποίηση, όμως, των ονομάτων τους), “το σύστημα διαγωνισμών κρατικών προμηθειών της γενικής γραμματείας Εμπορίου είναι παγιωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να λειτουργεί για να εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τους σκοπούς και τα συμφέροντα μιας πολύ συγκεκριμένης και ολιγομελούς ομάδας εταιρειών και αφετέρου για να αποθαρρύνει από την αρχή ή να αποκλείει στην πορεία οποιονδήποτε που είναι τρίτος ή ξένος προς την ομάδα”.
Οπως προκύπτει από την έγγραφη καταγγελία αλλά και από πίνακα με διαγωνισμούς για προμήθειες κλωστοϋφαντουργικών υλικών, τέσσερις με έξι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κερδίζουν από το 2004 τις προμήθειες: “Οι συγκεκριμένες εταιρείες φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει τη μεταξύ τους σύμπραξη, έχουν μεταξύ τους σχέσεις στενές είτε μετοχικά είτε εμπορικά, έχουν προ-συμφωνήσει τους όρους του διαγωνισμού και της συμμετοχής της κάθε εταιρείας, ακόμα και τις τιμές για τα είδη τους τα οποία παράγονται στα ίδια εργοστάσια της Κίνας”, αναφέρουν οι επιχειρηματίες που κάνουν την καταγγελία.
Επίσης υπαινίσσονται συμμετοχή υπαλλήλων στους “στημένους” διαγωνισμούς, ενώ αναφερόμενες στις εταιρείες που κερδίζουν εδώ και χρόνια το 80% με 90% των προμηθειών του τμήματος κλωστοϋφαντουργίας υποστηρίζουν πως έχουν συμφέροντα με “μεγάλα πολιτικά τζάκια”.

ΕΘΝΟΣ