Η Ελλάδα, η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εχοντας χάσει 7 ολόκληρες θέσεις, η Ελλάδα έπεσε στην 78η θέση της λίστας της Διεθνούς Διαφάνειας, και κατέχει πλεόν τα… μαύρα πρωτεία της πιο διαφθαρμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την νέα έκθεση του Οργανισμού, και σε παγκόσμιο επίπεδο την μοιράζεται με την Κίνα, Κολομβία, το Περού, την Σερβία και την Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με το CPI 2010, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9.3. Εντούτοις, ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1.4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1.1. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, βγήκαν έξω από την καλύτερη 20άδα και πλέον βρίσκεται στην 22η θέση από την 19η πέρυσι.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Μπακούρη, πρόεδρο της « Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», η δυσάρεστη αυτή κατάσταση γιατην Ελλάδα, διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, «διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη κλπ). Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Η χρονιά που πέρασε κατέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη συνολικής παρέμβασης, πιο θαρραλέας αντιμετώπισης των προβλημάτων και φυσικά εφαρμογής αποτελεσματικότερων μηχανισμών διακυβέρνησης, αν θέλουμε να πλήξουμε τη διαφθορά. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / ημί-υπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρόσθεσε, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στο δείκτη θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Το μήνυμα είναι σαφές: στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι καταλυτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανατροπή της διαφθοράς. Χωρίς αυτές τις αρχές, κάθε παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης βρίσκεται σε κίνδυνο.