Υπό αστυνομικό κλοιό η Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο

Το πρωί, αλλά αδιευκρίνιστη, η ακριβής ώρα άφιξης της Άννας Διαμαντοπούλου στο χώρο της συνόδου • Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς που αντιδρούν δυναμικά στις αλλαγές που προωθούνται στα πανεπιστήμια

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 – Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Υπό αστυνομικό κλοιό θα πραγματοποιηθεί σήμερα η 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας θ’ αρχίσουν στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν περίπου στις 9 το βράδυ.
Η συζήτηση του υπό σχεδίαση νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσία μάλιστα της υπουργού Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου, δίνουν την ευκαιρία στην ακαδημαϊκή κοινότητα να εκφράσει την έντονη αντίδραση της για τις αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και έχει προγραμματίσει για τις 11.30 μαζική διαδήλωση, που θα ξεκινήσει από τον χώρο του ΤΕΙ και θα τερματίσει στον Πλατανιά, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των φοιτητών που αναμένονται στο Ρέθυμνο απ’ όλη την Κρήτη, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης που επίσης θα έρθουν και από τους όμορους νομούς.

Ο φόβος επεισοδίων, αν και η χθεσινοβραδινή πορεία στους δρόμους της πόλης έγινε απόλυτα ειρηνικά, έχει κινητοποιήσει την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, που έχει θέσει σε εφαρμογή πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Δυνάμεις απ’ όλη την Κρήτη βρίσκονται στο Ρέθυμνο για ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών ενώ από χθες το πρωί ήρθαν από την Αθήνα και το Ηράκλειο, ενισχυτικά, και τρείς διμοιρίες ΜΑΤ.

Η παρουσία τους την περασμένη νύχτα στην πόλη ήταν εμφανέστατη.

Το ξενοδοχείο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Συνόδου, στον Πλατανιά, και όπου διαμένουν ήδη αρκετοί από τους 23 πρυτάνεις και πολλοί άλλοι παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, είναι «θωρακισμένο» από το πρωί της Παρασκευής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά όπως και από θαλάσσης ενώ εκτός αυτού, από σήμερα το πρωί δυνάμεις αστυνομικών θα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού από το ΤΕΙ Περιβολίων μέχρι τον Πλατανιά, στο τμήμα δηλαδή απ’ όπου θα περάσουν οι διαδηλωτές προκειμένου να κατευθυνθούν και να φτάσουν στο ξενοδοχείο της Συνόδου.

Η πρόθεση των διαδηλωτών μπορεί να είναι να φτάσουν έξω από τον χώρο που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες ωστόσο η πρόθεση των αστυνομικών είναι να μην τους το επιτρέψουν να πλησιάσουν πολύ στο ξενοδοχείο.

Είναι σχεδόν απίθανο να δεχτούν οι διαδηλωτές ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού στόχος τους είναι να φτάσει η πορεία τους μέχρι το τέρμα και να ακουστεί η διαμαρτυρία τους από τα αυτιά των πρυτανικών αρχών, ότι δεν θα επιτρέψουν να «περάσουν» οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αντίδραση των δυο πλευρών, αστυνομικών και διαδηλωτών, τη στιγμή εκείνη θα καθορίσει και την εξέλιξη της διαδήλωσης.

Πάντως, η ακριβής ώρα άφιξης της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, είναι αδιευκρίνιστη αν και σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε το αρχικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα ερχόταν στο Ρέθυμνο το απόγευμα, και αναμένεται να φτάσει στο χώρο της Συνόδου τις πρωινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ματαιωθεί η επίσκεψης της.

Να σημειωθεί ότι στις 10:00 το πρωί η φοιτητική παράταξη «ΜΑΣ», πολιτικός φορέας της οποίας είναι το ΚΚΕ διαχωρίζοντας τη θέση της από τους υπόλοιπους φοιτητές, θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι.

περισσότερα στα Ρεθεμνιώτικα Νέα