Μια γυναίκα βγάζει το καλύτερο κρασί !
Μια γυναίκα «σαρώνει» τα βραβεία στους διαγωνισμούς κρασιού
Τελευταία κατάκτηση της Ειρήνης Δασκαλάκη το “Μεγάλο Χρυσό” στη Θεσσαλονίκη
Η Ειρήνη Δασκαλάκη δεν είναι μία απλή αμπελουργός. Πριν τέσσερα χρόνια άρχισε να εμφιαλώνει τα κρασιά που προέρχονται από σταφύλια των αμπελιών της και έχει ήδη κερδίσει 10 χρυσά και ασημένια βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ! Είναι μητέρα τριών παιδιών και διατηρεί το μικρό οινοποιείο της «Silva Δασκαλάκη», σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι, τη Σίβα δήμου Παλιανής.
Οι φίλοι και οι συγχωριανοί της τη φωνάζουν Ρίτα. Και την αγαπούν. Όλοι δάκρυσαν από συγκίνηση όταν της απομενήθηκε το «Μεγάλο Χρυσό» βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό οίνου της Θεσσαλονίκης το 2008, επειδή γνωρίζουν από κοντά το μόχθο και την αγωνία της. Η Ειρήνη Δασκαλάκη στάθηκε τότε δίπλα σε τέσσερις δημοφιλείς, διεθνώς γνωστούς οινοποιούς για να παραλάβει ένα από τα πέντε μεγάλα χρυσά βραβεία, που αποτελούν την ύψιστη διάκριση της διοργάνωσης ! Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν και άλλα βραβεία.
Συναντήσαμε την Ειρήνη Δασκαλάκη στο οινοποιείο της, ένα μεσημέρι Κυριακής. Δούλευε. Εδώ και καιρό της προτείναμε να τη φωτογραφίσουμε πάνω στο τρακτέρ, αφού αποτελεί ένα από τα εργαλεία της δουλειάς της τα οποία ξέρει να χειρίζεται θαυμάσια. «Δεν μπορώ να κάτσω στο τρακτέρ για φωτογράφιση. Είναι στημένο! Εγώ το τρακτέρ το έχω για να κάνω τη δουλειά μου, όχι για φωτογραφίες!» μας απαντούσε. Τελικά την πείσαμε να μας δώσει μια παλαιότερη φωτογραφία της στο τρακτέρ που την είχε τραβήξει ένα από τα παιδιά της καθώς εκείνη δούλευε.
Αρκούν πέντε λεπτά κουβέντας με την Ειρήνη Δασκαλάκη για να πείσουν το συνομιλητή σχετικά με την ευθύτητα του χαρακτήρα της. Κοιτάει στα μάτια τον άνθρωπο με τον οποίο κουβεντιάζει και μιλά με απίστευτο πάθος για τη βιοδυναμική καλλιέργεια (στην ουσία είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω από τη βιολογική), τη φύση, τη δυναμική των αμπελιών, την ποιότητα των σταφυλιών, τις θερμοκρασίες οινοποίησης, την προσεγμένη διαδικασία της εμφιάλωσης, την αισθητική της φιάλης και της ετικέτας. Η Ρίτα Δασκαλάκη, παρά το δύσκολο πρόγραμμα της, βρίσκει το χρόνο και διαβάζει. Εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις της.
Στις «συμπληγάδες» της αγοράς
Ρωτήσαμε την Ειρήνη Δασκαλάκη τι την έκανε να ασχοληθεί με την οινοποίηση. «Είναι οικογενειακή παράδοση» μας απάντησε. Η οικογένεια διαθέτει 70 στρέμματα αμπελώνες στην περιοχή του δήμου Παλιανής και επί χρόνια οινοποιούσε τα σταφύλια τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ειρήνη Δασκαλάκη αποφάσισε να προχωρήσει στην εμφιάλωση, έχοντας ως συμπαραστάτες το σύζυγο της που είναι δημοτικός υπάλληλος και τα τρία της παιδιά. Το «βήμα» της εμφιάλωσης δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο, όπως… όλα για τους «μικρούς». Η οινοποιός πέρασε και περνά κάθε μέρα από τις «συμπληγάδες» της αγοράς. Και επιπλέον, η προβολή και η προώθηση του προϊόντος απαιτεί υψηλά κοστολόγια, που γίνονται δυσβάσταχτα όταν ορισμένες φορές δεν υπάρχει η ρευστότητα ακόμα και για συμμετοχή σε εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς…. Όλοι λένε ότι «αν η Ρίτα μπορούσε να στείλει περισσότερα δείγματα από τα κρασιά της θα είχε κερδίσει πιο πολλά βραβεία». Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη χρονιά (2007) που εμφιάλωσε κρασί έστειλε μόνο ένα δείγμα, το οποίο και βραβεύθηκε με ασημένιο μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης. Η Ειρήνη Δασκαλάκη είναι η «ψυχή» του οινοποιείου. Όλα περνούν από τα χέρια της. Τη χαρακτηρίσαμε «τελειομανή» αλλά δεν το αποδέχθηκε. «Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να αυξάνω διαρκώς τις δυνατότητες μου. Κι αυτό που μου δίνει περισσότερη δύναμη είναι οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται, που μου προτείνουν να παίρνω μέρος στις εκθέσεις, να στέλνω δείγματα από τα κρασιά μου, που πιστεύουν στις δυνατότητές μου. Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω δημόσια» είπε.
[ΠΑΤΡΙΣ]