Η εγκληματική συμμορία στα χέρια της ΕΛΑΣ

«Oλα τα έσφαζαν, όλα τα μαχαίρωναν» τα μέλη της συμμορίας, που σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου ενέχονται σε ένοπλες ληστείες, ακόμα και αιματηρές, τον τελευταίο χρόνο. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ίδιοι δράστες που διέπραξαν την πρωτοφανή διπλή ένοπλη ληστεία σε παρακείμενα τραπεζικά καταστήματα στις Αρχάνες, προέβαιναν ακόμα και σε αρπαγές τσαντών, ενώ δεν έλεγαν «όχι» ακόμα και στην κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου.

Από την Αστυνομία χαρακτηρίζονται ως άκρως επικίνδυνοι και αποφασισμένοι για όλα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αιματηρής ληστείας σε βάρος επιχειρηματία στην Αμμουδάρα, τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ προκειμένου να αποσπάσουν το τσαντάκι με τις εισπράξεις. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Ηρακλείου στην σπείρα, για την οποία εδώ και μέρες η “Π” είχε γράψει ότι η ΕΛΑΣ ήταν στα ίχνη της, εμπλέκονται πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Η 32χρονη που φέρεται να είναι χρήστης (στο σπίτι όπου διέμενε βρέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης και ναρκωτικά χάπια), δεν είχε φυσική παρουσία στα ένοπλα χτυπήματα, ενώ εκτιμάται ότι ενδεχομένως δεν είχε ενημέρωση για τις σοβαρές «δουλειές» του 29χρονου συντρόφου της και της «παρέας» του. Αν και προσήχθησαν και οι έξι, συνελήφθησαν μόνο οι τέσσερις στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν διάφορα επιβαρυντικά ευρήματα. Οι άλλοι δύο-πρόκειται για έναν 47χρονο Ηρακλειώτη και ένα νεαρό από την Αλβανία-αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Και οι έξι φέρονται να έχουν ποινικό παρελθόν. Οι τρεις χαρακτηρίζονται από την Αστυνομία ως τοξικομανείς και έχουν απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ ο τέταρτος αποφυλακίστηκε σχετικά πρόσφατα. Έχει απασχολήσει για τη διάπραξη ένοπλης ληστείας στο Λασίθι πριν από χρόνια, ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε απόπειρες ανθρωποκτονιών στην πόλη του Ηρακλείου. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη για παράνομη κατοχή πιστολιού. Ήδη τότε είχε στοχοποιηθεί από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε καθώς κατά διαβολική σύμπτωση είχε εξαφανιστεί από «προσώπου γης» ο 32χρονος συνεργός του.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στη συμμορία καθώς εμφανίζεται στα περισσότερα χτυπήματα. Σημαντικό ρόλος επίσης εκτός από τον 47χρονο, φέρεται να είχε και ένας 27χρονος κτηνοτρόφος από χωριό του Μονοφατσίου. Η περίπτωση του 27χρονου εξετάζεται από τις διωκτικές Αρχές και σε σχέση με τα ένοπλα επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο.

Αν και με μία πρώτη «ανάγνωση» οι έξι εμπλεκόμενοι φαίνονται … ασύνδετοι μεταξύ τους-κυρίως λόγω της εμπλοκής τοξικομανών-η φιλική σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε κάποιους εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» στάθηκε «συνδετικός κρίκος» για τη σύσταση της συμμορίας.

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε κάποιους να «καρφώσουν» συνεργούς τους την ώρα της …κρίσεως. Σύμφωνα με την Αστυνομία ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε ότι το όπλο που χρησιμοποιούσε στις ληστείες ανήκει στον 47χρονο και του το είχε παραχωρήσει με …αντάλλαγμα να εισπράξει μερίδιο από «χτυπήματα» στα οποία δεν θα είχε συμμετοχή.

Άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε από κοινού «χτυπούσαν» εντός και εκτός πόλης. Σε κάποιες περιπτώσεις με θεαματικό τρόπο, σε άλλες με ….συνοπτικές διαδικασίες για το «μεροκάματο».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έφθασαν στην εξάρθρωση της σπείρας μετά από πολλές έρευνες, συγκέντρωση πληροφοριών, αξιοποίηση μαρτυριών αλλά και βιντεοσκοπημένου υλικού. Η «έφοδος» σε σπίτια υπόπτων οδήγησε στον εντοπισμό κάποιων ευρημάτων που «έδεσαν» τους προσαχθέντες με συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Κάποιοι παραδέχονται τις πράξεις τους και τις ομολογούν με λεπτομέρειες που δεν τις ξέραμε ούτε κι εμείς που είχαμε πάρει καταθέσεις από τους παθόντες. Περιγράφουν τον τρόπο και τόπο αφαίρεσης των μέσων των πράξεών τους, όπως για παράδειγμα των οχημάτων, τον τρόπο εγκατάλειψης, τις φράσεις που ειπώθηκαν στα τραπεζικά καταστήματα και άλλα στοιχεία που δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι οι δράστες.

Η γυναίκα δεν εμπλέκεται στις περιπτώσεις των ληστειών, απλά σε μια περίπτωση αρπαγής τσάντας και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Είναι φίλη ενός εκ των δραστών και μαζί μ’ αυτόν είχε διαπράξει την αρπαγή τσάντας. Βρέθηκαν τα αντικείμενα και αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες. Στις περιπτώσεις των τραπεζών δύο άτομα είχαν τον κύριο λόγο.

Κατασχέθηκε ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε στις ληστείες των τραπεζών στις Αρχάνες, καθώς και ένα χαρακτηριστικό μπουφάν που φορούσε ο ένας δράστης στη ληστεία του πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, στη λεωφόρο Παπανδρέου (όπως διευκρίνισε φαινόταν από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος) δήλωσε χθες στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης, ο διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου Γιώργος Σκανδαλάκης.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Γιάννης Μεσοδιακάκης, συνεχάρη το διοικητή της Ασφάλειας και το προσωπικό της υπηρεσίας και δήλωσε: «Μετά από επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν εννέα ληστείες διαφόρων επιχειρήσεων και δύο τραπεζών και ενός ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες και διάφορες σφαίρες.
Από irakliowebradio2