Ολα τα μέσα της Κρήτης έχουν πανικοβάλει τον κόσμο ότι η προσβολή του κόκκινου σκαθαριού στους φοίνικες έιναι καταστροφική, θα χαθει το Βάϊ και τέτοια… Δεν ξέρω πόσοι απ’αυτους έχουν πάει στο Βάϊ, τέλος πάντων… Επειτα είναι γνωστο ότι οποιοσδήποτε μπορει να προμηθευτεί πλέον ενα φοίνικα, απο αυτους που φυτεύονται σε ειδικά φυτώρια  και αφου παραγγείλεις το μήκος του, στον φέρνουν στο χώρο σου, με ειδικό μηχάνημα !!

Αρα γύρω απο το όμορφο αυτο καλλωπιστικό, υπάρχει μια ολόκληρη “βιομηχανία” θα έπρπε να υπάρχει και ανάλογη υποστήριξη στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Σήμερα είδαμε ένα άρθρο στον Νέο Κύρηκα με το ίδιο θέμα, με αφορμή ημερίδα στο Αγροκήπιο Χανίων
(δειτε το εδω).
Επειδη όπως και με τα φωτοβολταϊκά, έτσι και εδω υπάρχουν παραπάνω απο μία αλήθειες, εμεις είδαμε την περασμένη Κυριακή το πρωι, στα ΚΗΠΟΥΡΕΜΑΤΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πώς αυτη τη στιγμή σώζονται οι φοίνικες στο ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ στην Αθήνα, που αναπλάθεται τώρα, μια και χρόνια είχε τα χάλια του απο την εγκατάλειψη των αρμοδίων.

Οι προσβληθέντες φοίνικες εκει είναι περίπου 30 σε σύνολο 288. Η μέθοδος είναι σχετικά απλη. Αφου κοπούν τα  φύλλα και καθαρισθεί ο κορμος, βρίσκουμε τα σκαθάρια (που είναι αρκετά μεγάλα…)  τα σκοτώνουμε και απομακρύνουμε και το υγειές κομμάτι που απομένει (γιαυτο χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση) προστατεύεται με  ένα διχτυ μέχρι να αναβλαστήσει, με τη βοήθεια βιολογικών σκευασμάτων.

Επιπλέον εχουν εφαρμόσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ένα σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης με gps που και αυτο δεν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε μικρη κλίμακα και εδω.

Χθες ομως που είδαμε τον αρμόδιο της ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Χανίων, κάθε άλλο παρα την άμεση αντιμετώπιση έβαλε στο τραπέζι αλλα το αντίθετο… ότι θα καθυστηρήσει λέει η όλη διαδικασία για λόγους ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ !!! Ελεος…

ΚΗΠΟΥΡΕΜΑΤΑ 17.10.10

(για το σκαθάρι πηγαίνετε στο λεπτό : 28.00 αλλα και τα άλλα θέματα είναι εξίσου ενημερωτικά και βιολογικά !!!)