Δικηγόροι κατά της απόφασης για δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογουμένων

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος, σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στα νέα μέτρα «κατά της φοροδιαφυγής», που προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων εκατομμυρίων φορολογουμένων.


«Συνεπής στην τακτική της διαπόμπευσης που ακολούθησε η Κυβέρνηση, όταν προ ολίγων μηνών διέσυρε επαγγελματίες με την δημοσιοποίηση πορισμάτων φορολογικού ελέγχου, προχωρεί τώρα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 20 του ν. 3842/2010 στη δια του διαδικτύου δημοσίευση των εισοδημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών», αναφέρει στην ανακοίνωσή η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «με αυτόν τρόπο δηλώνεται η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς επιστρατεύεται αφενός η έκθεση και αφετέρου το “κουτσομπολιό” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει».

«Πρόκειται για μια ακατανόητη ρύθμιση που το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η περαιτέρω διατάραξη και ο αποσυντονισμός του κοινωνικού ιστού. Είναι σαφές ότι προσβάλλεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων και οι διατάξεις περί προσωπικότητας ενός εκάστου των πολιτών που χωρίς τη συναίνεσή του θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματά του», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Το συγκεκριμένο μέτρο ούτε ανάλογο είναι ούτε πρόσφορο […] Ας σταματήσουμε να επιτιθέμεθα σε ανεμόμυλους και επιτέλους ας σοβαρευτούμε», καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναμένεται να εγκρίνει την δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο, υπό τον όρο ότι θα δημοσιοποιούνται μόνο οι λίστες όσων έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

[tvxs]

ΣΧΟΛΙΟ

Καλά εκει τους έπιασε η αγάπη στη διαφάνεια ;;
Γαιτί να μην μπορούμε να μπούμε με ένα κλικ και να δούμε τα έξοδα των υπουργείων, τα πριμ και τα μπόνους των golden boys & girls, τις απ’ευθείας αναθέσεις, τις δημοπρασίες και τους λογαριασμούς κλπ κλπ

Αλλα και το άλλο, εδω υπάρχουν εφοριακοί που δεν κάνουν δήλωση και ακόμα δεν τους μάθαμε, υπάρχουν άτομα με ακριβά αυτοκίνητα, κότερα βίλλες με δηλώσεις των 5.000 ευρω και ούτε αυτους τους μάθαμε και ούτε ποτέ θα τους μάθουμε…
Μήπως λοιπον πειράχτηκαν επειδή βγήκαν στη φόρα σε καιρό κρίσης οι περιουσίες και τα εισοδήματα των βουλευτών και υπουργών πριν ένα μήνα ;; Μήπως αυτο τους έτσουξε και σου λέει για να δούμε πόσοι άλλοι είναι οικονομημένοι ;;