Στη ΡΑΕ το μεγάλο αιολικό των 1000 MW στην Κρήτη – ως το Νοέμβριο οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά
Στην Ολομέλεια της ΡΑΕ θα συζητηθεί αύριο πρόταση ιδιωτικού ομίλου(του Κοπελούζου) για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο !
Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.
Στο μεταξύ ως το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν βάσει της χωρητικότητας των δικτύων, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από αγρότες και λοιπούς ενδιαφερόμενους υπολογίζονται σε 20.000. Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, (μεταξύ αυτών για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου) ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 MW φέτος.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, η κυρία Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο τομέας των ΑΠΕ θα φέρει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άλλα 4 – 5 δισ. για κατασκευή διασυνδέσεων ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020, οπότε το 20 % της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν τις Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια αλλά και την Καβάλα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η υπουργός ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές ή αυτή να είναι οριακή.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο σχεδιάζει να δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 – 2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 – 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
Τέλος για την επένδυση σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό η υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να εγκριθεί η άδεια παραγωγής.
Τέλος, σχετικά με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 και κάλεσε τους δικαιούχους (υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια) να υποβάλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ. Η ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές στο ΚΟΤ, που είναι 10-20% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και απευθύνεται σε άνεργους, πολύτεκνους και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
[Cretalive]