Συστήνεται η εταιρεία “Υποδομές Κρήτης ΑΕ”

Τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Υποδομές Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ» αποφάσισε μεταξύ άλλων, χθες η Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, με αντικείμενο την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, το κόστος λειτουργίας των οποίων εκτιμάται ότι δεν αντιστοιχεί με το προσφερόμενο έργο.

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει όλα σχεδόν τα έργα στην Κρήτη, από τον ΒΟΑΚ και τους κάθετους δρόμους μέχρι και το αεροδρόμιο Καστελίου όπως είπε προχθές στον άγιο Νικόλαο ο πρωθυπουργός. Τα πρώτα στελέχη της θα έρθουν στην Κρήτη προερχόμενα από την “Εγνατία ΑΕ” τον Σεπτέμβριο, όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα από το Λασίθι ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο συνέδριο των απόδημων Κρητών ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει: «Συστήνουμε Ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ”, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του Προγράμματος Υποδομών.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρία αυτή θα αναλάβει την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης και γενικά όλου του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου του νησιού.
Επίσης, η ίδια εταιρία θα αναλάβει την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που θα συναφθεί για την υλοποίηση του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου του Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και οποιοδήποτε μεγάλο έργο της ανατεθεί. Για να είναι η εταιρία που συστήνεται άμεσα αποτελεσματική, θα ενσωματώσει την εμπειρία της εταιρίας του Δημοσίου που κατασκεύασε την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Έχει τεράστια εμπειρία και βεβαίως και εκεί με πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ήδη από το Σεπτέμβριο στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ θα εγκατασταθούν στην Κρήτη για να οργανώσουν και να ενισχύσουν την νέα εταιρία και να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα διαχειριστικά συστήματα και εργαλεία.
Επιτέλους ο Βόρειας Άξονας της Κρήτης πρέπει να μελετηθεί, να κατασκευαστεί με νέες επικαιροποιημένες και ενιαίες προδιαγραφές. Ήδη με τη συνδρομή των στελεχών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ αναθεωρούνται αυτές οι μελέτες μαζί βεβαίως και με τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης.

Μετά την οργάνωση και εκπόνηση των μελετών του στρατηγικού αυτού σχεδίου που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε και τη ροή χρηματοδότησης του έργου, υπάρχουν έργα από το ΕΣΠΑ, για να πετύχουμε την ταχύτερη υλοποίηση του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου στην Κρήτη».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο στην διάρκεια περιοδείας στην Κρήτη, κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, είχε παρουσιαστεί και στους εκπροσώπους των φορέων του Νομού Χανίων, η εταιρεία «Υποδομές Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ» η οποία, σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε γίνει, θα έχει έδρα στο Ηράκλειο και οι σκοποί της είναι οι εξής:

– Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης καθώς και του οδικού δικτύου γενικά το οποίο άμεσα ή έμμεσα συνδέεται ή τον εξυπηρετεί, οποιουδήποτε άλλου έργου υποδομής δικτύων, μεταφορών ή επικοινωνιών,

– Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση και διαχείριση των παρόδιων εκτάσεων στην Κρήτη και στη λοιπή Ελλάδα ή στην αλλοδαπή που ανατίθενται σ’ αυτήν κατά νομοθετική πρόβλεψη είτε από το Ελληνικό Δημόσιο είτε από τρίτους, Των  Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α).

– Η παροχή προς τρίτους, έναντι ανταλλάγματος, των προαναφερόμενων  συμβουλευτικών υπηρεσιών για υποδομές και για δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών.

– Η συμμετοχή ή η συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και του δομημένου περιβάλλοντος της Κρήτης και των λοιπών νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Η εταιρία αποτελεί δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.  Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 50 έτη.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα καταβληθεί ολόκληρο σε μετρητά από το μοναδικό της ιδρυτή και μέτοχο, το  Ελληνικό Δημόσιο. Η Εταιρία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά (7) έως εννέα (9) μέλη. Παράλληλα συγκροτείται «Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων», η οποία γνωμοδοτεί σχετικά με: την αναγκαιότητα, το σχεδιασμό, τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και λοιπές επιπτώσεις των έργων, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης της Κρήτης και γενικά για την πορεία των έργων. Η Επιτροπή απαρτίζεται από: Το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τους 4 Νομάρχες, τους 4 Προέδρους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και τους  Προέδρους των Τοπικών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης. Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει και την υλοποίηση έργων στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ με χρηματοδότηση από το Ελληνικό δημόσιο και με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου τα έργα που θα έχουν άμεση προτεραιότητα στο Νομό Χανίων είναι : Η μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο με τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας του τμήματος του ΒΟΑΚ από τον κόμβο των Καλυβών μέχρι τους Αγ.Πάντες μήκους 8 χιλιομέτρων και του τμήματος από τις Βρύσες μέχρι τα όρια του Νομού Χανίων μήκους 11 χιλιομέτρων. Η οδική σύνδεση του κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων με δρόμο που θα έχει τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας και η παράκαμψη της πόλης της Κισάμου από τον κόμβο των Καλουδιανών μήκους 6 χιλιομέτρων.

Συγχωνεύσεις οργανισμών

Στο μεταξύ, χθες η διυπουργική επιτροπή κατέληξε σε:
Συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική ΑΕ, Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (ΕΟΕ).
Συγχώνευση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) με την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ) σε μία ενιαία σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και στην
Υπαγωγή της μονάδας Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

[Νέος Κύρηκας]