Πολιτικές αναταράξεις μετά τις γαλάζιες παραπομπές

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η γνωστοποίηση των πορισμάτων των κομμάτων που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι, με τα οποία προτείνεται η παραπομπή πρώην υπουργών της ΝΔ.

Για «Βατογκέιτ του ΠΑΣΟΚ» και «πολιτική σκευωρία ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» έκανε λόγο εχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα με δηλώσεις εμπλεκόμενων και μη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, κλιμακώνεται η επίθεση στην κυβέρνηση.

Γ. Βουλγαράκης: Ζούμε μέρες πολιτικής ντροπής

Zoύμε μέρες πολιτικής ντροπής δήλωσε στο Radio 9 o Γιώργος Βουλγαράκης για την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο βάσει του πορίσματος του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουλγαράκης παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε ότι άλλαξαν τρεις φορές το κατηγορητήριο για εκείνον, ενώ όπως εκτίμησε, είναι σαφές ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

«Κατ’ ιδίαν», υποστήριξε, «τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μού έλεγαν ότι έχεις μπλέξει τσάμπα και μετά έβγαλαν κατηγορητήριο κατ’ εντολή Παπανδρέου», αυτό, τόνισε, δεν είναι νομικός πολιτισμός και δημοκρατία και καταλόγισε πολιτικό έγκλημα στον Πρωθυπουργό.

Με βάση αυτά που αναφέρονται στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, αυτοί που θα υπογράψουν τις συμβάσεις fast track θα καταλήξουν στο μπουντρούμι, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Η παραπομπή αυτή έχει ως στόχο την πολιτική εξόντωση ανθρώπων μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες», σχολίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm.

«Για να δείξει ο κ. Παπανδρέου ότι κάτι κάνει σε επίπεδο κάθαρσης, και μπροστά σε αυτήν την σκοπιμότητα δεν διστάζει, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο να οδηγήσει ανθρώπους στο Ειδικό δικαστήριο, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση αυτών των σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως «αυτοί οι άνθρωποι είναι απολύτως αθώοι, σε επίπεδο οποιασδήποτε ποινικής ευθύνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Νικόλαου Δένδια που υποστήριξε ότι το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει πολιτικό δόλο. «Είναι απολύτως στημένο για να καθίσει κατηγορούμενους υπουργούς της ΝΔ και να οδηγήσει τη ΝΔ υπό ομηρεία στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται έτσι το πολίτευμα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στο Ράδιο 9 και κατέληξε: «Δεν μπορεί εγώ κάθε φορά που έχω ένα ζόρι σε μια εκλογή να καθίζω πέντε αντίπαλούς μου κατηγορούμενους για να δημιουργήσω κάποιες εντυπώσεις».

Γ. Πεταλωτής: Ας παραδεχτούν έστω και τώρα τις τραγικές ευθύνες τους

Ο ελληνικός λαός θα περίμενε από την -τρεις φορές αποχωρούσα από τη Βουλή- ΝΔ να παραδεχτεί, έστω και τώρα, τις τραγικές ευθύνες της στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντί να βρίσκεται στην προκαταρκτική επιτροπή και να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η ΝΔ προτίμησε να ψεύδεται και να επιχειρεί να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες, υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε για την αντίδραση της Ρηγίλλης:

«Προτίμησε η ΝΔ να αποδίδει σε “εμπάθεια” του ΠΑΣΟΚ τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από πρώην υπουργούς της, “ανακαλύπτοντας” μετά από τόσα χρόνια την, δήθεν, ανυπαρξία ζημίας του Δημοσίου και συνεπώς την ανυπαρξία σκανδάλου. Κάτι που φυσικά έχει αποδειχθεί μέσα από δεκάδες διαδικασίες μέχρι τώρα, αφού απλούστατα, ανταλλάχθηκε περιουσία του Δημοσίου με περιουσία του Δημοσίου».

«Πριν όμως μιλήσουν για δήθεν “σκευωρία” και “εμπάθεια”, ας δικαιολογήσουν στους πολίτες, γιατί ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μίλησε για “σκανδαλώδη υπόθεση” και γιατί ο κ. Σαμαράς απομάκρυνε τους πρώην υπουργούς της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες, θεωρώντας τους “βαρίδια”», κατέληξε.

«Τη Νέα Δημοκρατία την κατηγορούμε εμείς γιατί δικοί της υπουργοί ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια, δίνοντας τα καλύτερα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου σε μία Μονή χωρίς κανένα προσχηματικό λόγο και στη συνέχεια αντάλλαξαν και το νερό μιας λίμνης», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης.

«Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής νομικής γνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι κοινόχρηστα και δεν μεταβιβάζονται , όπως οι λίμνες , τα ποτάμια κλπ», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ: Θα έπρεπε να ελεγχθούν και οι κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης

«Δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ή πλήρες αποδείξεις», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος της προανακριτικής επιτροπής Αντ. Σκυλλάκος, σχετικά με την παραπομπή των κ.κ. Μπασιακού, Κοντού και Δούκα.

«Αυτό θα το κρίνει η προανάκριση, η κύρια ανάκριση και τελικά το Ειδικό Δικαστήριο αν φτάσουμε στο Ειδικό Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Σκυλλάκος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «θα έπρεπε να ελεγχθούν και οι κύριοι Δρυς και Φωτιάδης, αλλά το ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκε, επειδή ήταν δικοί του υπουργοί και επειδή αναλαμβάνει και ευθύνη τους εξαίρεσε».

ΣΥΡΙΖΑ: Μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων

«Και στο μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με την σιγουριά της παραγραφής αν και είναι συνυπεύθυνοι, συναγωνίζονται σε μικροπολιτικά παιχνίδια μονομέρειας και εντυπώσεων», σημείωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

[Naftemporiki]