Αυξήσεις από τη ΔΕΗ των κερδών : 1 δισ. ευρώ

Μόνο το 2009 τα κέρδη της ΔΕΗ ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ οι αυξήσεις της στα τιμολόγια την περίοδο 2005 – 2009 να αγγίζουν το 32% , ωστόσο η εταιρεία φαίνεται πως στηρίζεται ακόμη στις ανατιμήσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» (16/10), οι περισσότεροι ενεργειακοί αναλυτές θεωρούν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η επιχείρηση «στραβά αρμενίζει», αφού στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρά τα κέρδη του 1 δισ. ευρώ το 2009, ούτε τώρα γίνεται μεθοδική προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι σκληρή και δύσκολη, και όλα έχουν εναποτεθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τις τελευταίες αυξήσεις στα οικιακά, ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις και αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, η διοίκησή της εκτιμά, ότι θα συμβάλουν στην απελευθέρωση της αγοράς για να σταματήσει να επιδοτείται το κόστος).

«Περιμένουμε πολλά από τα θέματα που εκκρεμούν, όπως οι οικονομίες που μπορούν να γίνουν μέσα στην επιχείρηση και οι χρηματικές ποινές που περιμένουν τη ΔΕΗ λόγω λιγνίτη, να λυθούν μέσω του business plan, το οποίο πάντως δεν έχει έλθει ακόμη στο ΔΣ και δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει», δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Π. Αλεξάκης , πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, ο οποίος σήμερα είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκλεγμένος από τους μικρομετόχους.

Σύμφωνα με μελέτη της Βooz Αllen, η οποία είχε παραγγελθεί από την προηγούμενη διοίκηση (στοιχεία του 2007), η ΔΕΗ σε σύγκριση με τη λειτουργία ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιβαρύνει την αποδοτικότητα στη λειτουργία της με κόστος που υπολογίστηκε στα 750 εκατ. ετησίως.

Υπενθυμίζεται, πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα εφαρμοστεί στη χώρα μας σύμφωνα με το μνημόνιο το τρίτο ενεργειακό πακέτο που προβλέπει πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στην ενέργεια και πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η τρόικα έχει ζητήσει για την απελευθέρωση της αγοράς να πουληθεί το 40% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή εναλλακτικά να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σενάριο με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει, ότι δεν θα προχωρήσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι εναλλακτικές προτάσεις.

Πληροφορίες μάλιστα που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι εναλλακτικά και για να μην πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ έχει επιλεγεί η λύση εικονικών, όπως τις ονομάζουν, πωλήσεων ηλεκτρισμού από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείε, λύση που αναμένεται να αυξήσει τις τιμές, εφόσον η ΔΕΗ θα πουλάει σε τιμές που θα περιλαμβάνουν το κόστος της συν ένα μικρό κέρδος.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές, η ιδιωτική εταιρεία θα πουλάει στον καταναλωτή, με τιμή που θα συμπεριλαμβάνει το δικό της κόστος συν το κέρδος της.

Στην περίπτωση αυτή το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές πώλησης της ιδιωτικής εταιρείας ούτε να τις ρυθμίσει, όπως κάνει σήμερα με τη ΔΕΗ, διαδικασία που θα συνεχιστεί, ώσπου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ να πέσει κάτω από 70%.

[Ellada.news]

ΣΧΟΛΙΟ

Ουαου !! Εντυπωσιαστήκαμε !! Πέρασε και τον ΟΠΑΠ σε κέρδη η ΔΕΗ, ο οποίος πέρσυ είχε τζίρο 4 δις και κέρδη 700 εκ. ή κάπου εκει…
Εννοείται ότι θα βγάλει απο τους καταναλωτές, απο που θα βγάλει ; Απο το χρηματιστηριο ;; Ας γελάσουμε…
Επειτα με τέτοιο μάνατζερ που κονομάει 1 εκατ. το χρόνο, λογικό είναι να εμφανίζονται κέρδη και ας αυξηθούν τα τιμολόγια 32 % σε 4 χρόνια, δε βαριέσαι μωρε…