F1: Νικητής στο γκραν πρι της Κίνας ο Μπάτον – Σε μαγνητοσκόπηση στις 1.30 απο τον Alpha

Ο Τζένσον Μπάτον ήταν ο νικητής στο γκραν πρι της Κίνας, το οποίο διεξήχθη στην Σανγκάη και είναι ο τέταρτος αγώνας της χρονιάς στη Φόρμουλα Ένα. Ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής της ΜακΛάρεν άφησε στην δεύτερη θέση τον συμπατριώτη και «ομόσταυλο» του, Λιούις Χάμιλτον, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Γερμανός, Νίκο Ρόσμπεργκ με Μερτσέντες.

H ψιχάλα που άρχισε να πέφτει λίγο πριν την εκκίνηση έδωσε δραματική τροπή στο Κινέζικο GP.
Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Αλόνσο πετάχτηκε μπροστά και έστριψε πρώτος μπροστά από τις δυο Red Bull ενώ πιο πίσω έγινε χαμός. Ο Λιούτσι έχασε τον έλεγχο ανέβηκε πάνω στην Τoro Rosso του Μποεμί και μαζί παρέσυραν και τον Κομπαγιάσι στην αμμοπαγίδα. Ο αλυτάρχης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ασφαλείας μέχρι να καθαρίσει η πίστα από τα συντρίμμια.
Το ριπλέι δείχνει ότι ο Αλόνσο έκλεψε στην εκκίνηση, ο Ισπανός υποχρεώθηκε σε ποινή διέλευσης. Με τη βροχή να δυναμώνει οι περισσότεροι οδηγοί έσπευσαν να βάλουν ενδιάμεσα ελαστικά. Οι Ρόσμπεργκ, Μπάτον, Κουμπίτσα και Πετρόφ έμειναν με στεγνά ελαστικά ρισκάροντας στο βρεγμένο οδόστρωμα. Αυτό τους έφερε προς ώρας στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Αργότερα ο Ρόσμπεργκ δεν απέφυγε ένα λάθος που τον έριξε δεύτερο δίνοντας την ευκαιρία στο Μπάτον να πάρει κεφάλι. Πλέον όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούν ενδιάμεσα ελαστικά καθώς το νερό έχει καλύψει την αγωνιστική γραμμή.
Πιο πίσω ο Χάμιλτον δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα με την άλλη McLaren υπερβάλλοντας εαυτόν ειδικά στη φάση της μονομαχίας με το Φέτελ.
Ο Βρετανός και ο Γερμανός μπήκαν και βγήκαν πλάι – πλάι στα πιτ με τους αγωνοδίκες να εξετάζουν το συμβάν μετά τη λήξη του αγώνα.
Τελικά το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τις McLaren να πανηγυρίζουν έξαλλα για το 1 -2: «Δεν ήταν τυχαίο ότι επικρατήσαμε σήμερα» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο νικητής: «Κάναμε τις σωστές επιλογές σύμφωνα με τις συνθήκες. Στην αρχή ποντάραμε στα μαλακά ελαστικά και δικαιωθήκαμε. Οι πρώτοι μου μήνες στην ομάδα ήταν ασυνήθιστοι, τώρα νιώθω πραγματικά μέλος της . Εάν δεν είχε βγει για δεύτερη φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας θα είχαμε μεγάλη διαφορά».
Από την πλευρά της Red Bull ο Μαρκ Γουέμπερ είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Πήγαμε χάλια, ήταν πολύ δύσκολος αγώνας για μας. Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι είναι τόσο απλό. Οι συνθήκες μεταβάλλονταν το ίδιο για όλους αλλά το μονοθέσιο μας είναι πολύ ευαίσθητο σε τέτοιες καταστάσεις».
Ο Φέτελ που εκκινούσε από την pole position προσπάθησε να σκεφτεί θετικά: «Πήρα τους βαθμούς της 6ης θέσης αυτό είναι θετικό, αλλά οι ανταγωνιστές μας τερμάτισαν πιο μπροστά, αυτό είναι αρνητικό» απεφάνθη ο Γερμανός.
Το μυαλό των ανθρώπων της F1 είναι τώρα στο πως θα επιστρέψουν στην Ευρώπη που είναι δυσχερής λόγω της ηφαιστειακής σκόνης που έχει προκαλέσει αναστάτωση στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Κάποιοι έκλεισαν ήδη εισιτήρια με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο!
Επόμενος αγώνας το Ισπανικό GP στις 9 Μαΐου.

Η πρώτη οκτάδα στο γκραν πρι της Κίνας και οι βαθμολογίες στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, έχουν ως εξής:

1. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 1:46:42.163
2. Λιούς Χάμιλτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) +01.530
3. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes GP) +09.484
4. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Φεράρι) +11.869
5. Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Πολωνία/Ρενό) +22.213
6. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) +33.310
7. Βιτάλι Πετρόφ (Ρωσία/Ρενό) +47.600
8. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) +52.172

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 60 βαθμοί
2. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes GP) 50
3. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Φεράρι) 49
. Λιούς Χάμιλτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 49
5. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 45
6. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Φεράρι) 41
7. Ρόμπερτ Κουμπιτσα (Πολωνία/Ρενό) 40
8. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) 28
9. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Force India) 10
10. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία/Mercedes GP) 9
11. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία/Force India) 8
12. Βιτάλι Πετρόφ (Ρωσία/Ρενό) 6
13. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία/Γουίλιαμς) 5
14. Χαϊμέ Αλγκερσουάρι (Ισπανία/Toro Rosso) 2
15. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Γουίλιαμς) 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. ΜακΛάρεν-Μερτσέντες 109 βαθμοί
2. Φεράρι 90
3. Red Bull-Ρενό 73
4. Mercedes GP 60
5. Ρενό 46
6. Force India-Μερτσέντες 18
7. Γουίλιαμς-Κόσγουορθ 6
8. Toro Rosso-Φεράρι 2