Τον θάβουν οι διασώστες…

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε την τύχη των ηρωικών μεταλλωρύχων της Χιλής. Την περίοδο που άρχισε να αναπνέει από την πίεση των αρνητικών δημοσκοπήσεων, αντί για διασώστες, βρήκε μπροστά του δύο προκατόχους του, τον επίτιμο και τον τέως πρόεδρο, που τον έθαψαν πιο βαθιά.

Ο Μητσοτάκης τα έκανε μπάχαλο ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες για τον Σαμαρά αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερε να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε εδώ και δέκα μήνες η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Διαφορετική στάση, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, τήρησε ο Καραμανλής. Όχι μόνο δεν συμμετείχε στις επιθέσεις που δέχτηκε ο Ψηλός από τη Ρηγίλλης, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει πως ο Μητσοτάκης δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του!

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε να βγει ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενάμιση μήνα πριν από την ίδρυση του νέου κόμματος από τη θυγατέρα του, μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται. Απεναντίας, όσοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του το τελευταίο διάστημα, εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους ότι θα «χτυπούσε» πριν από τις κάλπες. (σ.σ. Οι αναγνώστες του «Κ» είχαν διαβάσει τη σχετική είδηση το περασμένο Σάββατο). «Ο Σαμαράς δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός», υποστηρίζει με βεβαιότητα ο Ψηλός, δείχνοντας πως έχει έτοιμο το σχέδιο αποσταθεροποίησής του. Η συνέντευξη στο Mega ήταν η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια. Ο Μητσοτάκης θέλει να τελειώσει τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνησή του. «Είναι τουλάχιστον αστείο να λέει ότι δεν έχουν θέση όσοι πλήγωσαν την παράταξη», λέει σε κάθε ευκαιρία.

Παρά το γεγονός ότι δέχεται πιέσεις –κυρίως από την πλευρά του Κυριάκου–, ο Ψηλός έχει αποφασίσει να υλοποιήσει κατά το επόμενο διάστημα το σχεδιασμό του. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. «Ο Μητσοτάκης κατάφερε να τελειώσει τον Έβερτ, που είχε τον πιο ισχυρό μηχανισμό, θα κολλήσει στον Μουρούτη και την Τζότζολα;», έλεγαν με νόημα άνθρωποι που είχαν ζήσει από μέσα το σχέδιο αποσταθεροποίησης του «Μπουλντόζα». Το πλάνο, που θα ξεδιπλωθεί σε διάφορα στάδια, έχει στόχο ν’ αρχίσει η γκρίνια για τις επιλογές και τη στρατηγική που ακολουθεί ο Σαμαράς.

απο το Καρφί