Παρουσίαση του συστήματος GIS του Δήμου Χανίων

Παρουσιάσθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του Δήμου Χανίων, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη εφαρμογών για τη δημιουργία γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών του Δήμου» και ήταν ενταγμένο στο Μέτρο 2.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού και επεκτάσιμου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, το οποίο θα διασφαλίζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την οργάνωση  των δεδομένων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, αλλά και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών (Μηχανικών-Δικηγόρων-Πολιτών), μέσα από ένα διαλειτουργικό και φιλικό περιβάλλον.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης:

“Το GIS του Δήμου Χανίων εκμεταλλεύεται τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη χρήση και λειτουργία των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και αποτελεί ένα πολύτιμο «δυναμικό εργαλείο» συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάκτησης και τροποποίησης/ενημέρωσης δεδομένων και έχει ως κύριο στόχο του τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Aντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού γενικού τοπογραφικού και πολεοδομικού υποβάθρου στο σύνολο της περιοχής που καλύπτει ο Δήμος Χανίων.  Η βάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφενός από τις Υπηρεσίες οι οποίες καθημερινώς ασχολούνται και διεκπεραιώνουν ζητήματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του πολίτη, αφετέρου από τους πολίτες και επαγγελματίες (π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους κλπ) που αναζητούν πληροφορίες που σχετίζονται με  χωρικές διαστάσεις.

Ένα από τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου προς το Δήμο Χανίων είναι ότι πλέον ο Δήμος έχει την δυνατότητα της ολοκληρωμένης και συστηματικής παρακολούθησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του, την οποία μπορεί πλέον να αξιοποιήσει και να προστατέψει.”

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χανίων Άρης Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι: «Το βασικό πρόβλημα το οποίο ήρθε να επιλύσει η εφαρμογή ήταν η απουσία ενός ενιαίου και ενημερωμένου υποβάθρου, στο οποίο θα μπορούσε να ανατρέξει κάποιος αναζητώντας πολεοδομικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί διαφορετικές υπηρεσίες ή και γραφεία, ανατρέχοντας σε απαρχαιωμένες βιβλιοθήκες και παλαιωμένους χάρτες.

Η ελεύθερη και άμεση πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε γεωχωρική πληροφορία, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και κυρίως, για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Επιπλέον, οδηγεί σε άμεση εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τη δημόσια διοίκηση, όσο και για τους επαγγελματίες.

Η ανάπτυξη των εφαρμογών ήταν η αφορμή για την καταγραφή, ψηφιοποίηση και οργάνωση των πολεοδομικών δεδομένων (αρχείο χαρτών, αποφάσεων κτλ), δεδομένου ότι η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου project εξαρτάται από την ποιότητα των πρωτογενών δεδομένων.»

Ο Αδωνις Κοντός, Πρόεδρος της Εταιρείας, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου ισχυρίσθηκε ότι «πιστεύουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν άλλες επιλογές από το να πάνε σ’ αυτές τις τεχνολογίες των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, που είναι εργαλεία λήψης αποφάσεων  και συνδέουν τον χώρο με τα λεγόμενα περιγραφικά δεδομένα. Για παράδειγμα, εάν πάρουμε την ΔΕΥΑ Χανίων, που έχει μια λίστα των συνδρομητών της στους υπολογιστές, μπορούμε πάρα πολύ εύκολα πλέον να συνδέσουμε αυτή τη λίστα με τον χώρο.

Και εάν η ΔΕΥΑΧ κάνει ένα έργο θα μπορεί  να στέλνει ειδοποιητήρια στους χρήστες του δικτύου της σε απόσταση  πολλών χιλιομέτρων απ’ το συγκεκριμένο έργο…

Το ποσοστό των δήμων της Ελλάδας, που αρχίζουν να υλοποιούν το σύστημα GIS, είναι αρκετά μεγάλο. Μάλιστα οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει να το υλοποιούν»

[Νέος Κύρηκας]