Χιλή : Συνεχίζεται ομαλά ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

Περισσότεροι από τους μισούς μεταλλωρύχους που παρέμειναν επί δύο μήνες εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων συνάντησαν και πάλι τους συγγενείς τους. Η επιχείρηση διάσωσης των 33 συνεχίζεται ομαλά, ενώ δεκάδες είναι τα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν την πρωτοφανή επιχείρηση. Πρώτος βγήκε ο 31χρονος Φλορένσιο Άβαλος.

Με μικρά διαλείμματα για τη συντήρηση της “κάψουλας” η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμη αρκετές ώρες, αφού για τον απεγκλωβισμό κάθε μεταλλωρύχου απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι λεπτά, χρόνος κατά πολύ μικρότερος από τον αρχικά υπολογισμένο.

Ο Άβαλος βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από ένα τόσο μεγάλο βάθος.

Ο Μάριο Σεπουλβέδα Εσπίνα πανηγυρίζει αμέσως μόλις βγήκε στη επιφάνεια Ο Μάριο Σεπουλβέδα Εσπίνα πανηγυρίζει αμέσως μόλις βγήκε στη επιφάνεια Ο Μάριο Σεπούλβέδα, ο οποίος αποκαλείται και “παρουσιαστής” καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, φορώντας μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο. Θεωρείται χαρισματικός και ήδη έχει πολλές προτάσεις από διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο κόσμος πανηγυρίζει την διάσωση των μεταλλωρύχων Ο 52χρονος Ιλάνες, ο τρίτος μεταλλωρύχος και πρώην στρατιωτικός, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.

Επόμενος στη σειρά ήταν ο μοναδικός Βολιβιάνος, ο Κάρλος Μαμάνι, ο οποίος μόλις βγήκε από την κάψουλα φώναξε “Ευχαριστώ Χιλή!”.

Ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες,  είναι ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή που βγήκε στην επιφάνεια. Έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορείο. Νωρίτερα είχαν χρειαστεί 17 λεπτά για να κατέβει ο ειδικός διασώστης με το θαλαμίσκο το τούνελ που έχει μήκος περίπου μισό μίλι (625 μέτρα). Οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι.

Ο έκτος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια ήταν ο Οσμάν Αράγια. Ο 30χρονος εγκλωβισμένος αγκάλιασε με μεγάλη συγκίνηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Χοσέ Ογιέντα, που με το σημείωμά του “Και οι 33 είμαστε καλά εδώ στο καταφύγιο” έγινε γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί, 17 ημέρες μετά το ατύχημα στο ορυχείο.

Ο όγδοος εγκλωβισμένος που είδε το φως του ήλιου ήταν ο Κλαούντιο Γιάνεζ που ενώ ήταν παγιδευμένος έκανε πρόταση γάμου στην εδώ και 11 χρόνια σύντροφό του.

Ο κόσμος πανηγυρίζει την διάσωση των μεταλλωρύχωνΟ επόμενος που απεγκλωβίστηκε ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταλλωρύχος, ο Μάριο Γκόμεζ. Ο 63χρονος μόλις πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της γης φίλησε τη σύζυγό του και γονάτισε για να προ σευχηθεί.

Ακολούθησε ο 31χρονος Άλεξ Βέγκα, που πρωτοσυνάντησε τη σύζυγό του. Νωρίτερα, τον είχε καθησυχάσει για τα χρέη τους ενημερώνοντάς τον ότι έχουν τακτοποιηθεί.

Ο ενδέκατος μεταλλωρύχος ήταν ο Χόρχε Γκαγεγκουίγιος που δήλωσε ότι το “ταξίδι” προς την επιφάνεια ήταν πολύ καλό. “Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να φτάσω στην κορυφή”, είπε στον Χιλιανό πρόεδρο Πινέρα.

Ο δωδέκατος που βγήκε από τα έγκατα της γης ήταν ο 34χρονος Έντισον Πένα. Το παρατσούκλι “ο δρομέας” που απέκτησε κατά την παραμονή του στις στοές οφειλόταν στο ότι έτρεχε πέντε χιλιόμετρα την ημέρα για να κρατάει τον εαυτό του σε φόρμα.

Αμέσως μετά απεγκλωβίστηκαν ο Κάρλος Μπάριος και ο Βίκτορ Ζαμόρα που είναι οδηγός και βρισκόταν μέσα στο ορυχείο για να επισκευάσει ένα όχημα.

Ο 15ος μεταλλωρύχος που διασώθηκε ήταν ο Βίκτορ Σεγκόβια, ενώ ακολούθησαν ο 27χρονος Ντάνιελ Χερέρα, ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγκάδας, χειριστής μπουλντόζας και ο Εστεμπάν Ρόχας.

Ο θάλαμος κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγήκε από το ορυχείο. “Η πίστη κίνησε βουνά”, δήλωσε.  “Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό”, είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.

Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για “μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων”.

Ευχαρίστησε “το θεό” και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος “νιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι”. Η κυβέρνησή του, συνέχισε, θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

Δείτε καρέ-καρέ τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων εδώ

[Enet]