Οι επίλεκτοι των πράσινων ψηφοδελτίων

Έκλεισαν τα ψηφοδέλτιά τους το Σαββατοκύριακο που πέρασε τόσο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Τα ονόματα που συμπεριελήφθησαν στο συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη θα παρουσιαστούν απόψε στις 7 σε επίσημη ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» και θα γίνει και η επίσημη διακήρυξη του συνδυασμού με την ονομασία «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» του οποίου θα είναι επικεφαλής στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Η παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων τους οποίους επέλεξε ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης για την παράταξή του που μετονομάστηκε σε «Ανοιχτούς Ορίζοντες» ενδέχεται να γίνει μεθαύριο, Τετάρτη, ενώ μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο στις 17 Οκτώβρη αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου δημάρχου στην πλατεία Ελευθερίας. Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εγκαινίων που πιθανότατα θα συμπέσει με τον δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων για τις προηγούμενες θητείες του στη Λότζια.

Τα χαρακτηριστικά

Στο μεταξύ, απόψε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης θα παρουσιάσει τους 30 ή 35 από τους συνολικά 38 υποψηφίους που θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για το Ηράκλειο, καθώς επίσης και τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης που είναι οι: Ευριπίδης Κουκιαδάκης για το Ηράκλειο, η Μαίρη Λιονή για το Ρέθυμνο, ο Νίκος Καστρινάκης για το Λασίθι και ο Απόστολος Βουλγαράκης για τα Χανιά. Ο κ. Αρναουτάκης σκοπεύει σε κάθε νομό να κάνει ανάλογες παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών και των υποψηφίων ανά περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, πριν την αποψινή παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων ο κ. Αρναουτάκης είχε συνάντηση με τους 38 του Ηρακλείου με τους οποίους «κλείδωσε» υποψηφιότητες και συζήτησε μαζί τους οργανωτικά θέματα σε σχέση με τον προεκλογικό αγώνα. Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που ο κ. Αρναουτάκης επέλεξε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Τ», τα ονόματα που επελέγησαν για το ψηφοδέλτιο Αρναουτάκη είναι πρόσωπα που εκπροσωπούν α) τους καλλικρατικούς δήμους, β) τη βάση του ΠΑΣΟΚ, γ) τις επαγγελματικές και δ) κοινωνικές ομάδες του Ηρακλείου. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό και μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου Αρναουτάκη στηρίζεται σε πρόσωπα που υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχίας Ηρακλείου κατά την τρέχουσα θητεία αλλά και την προηγούμενη, ενώ υπάρχουν και ονόματα νέα που φέρουν την ανανέωση αλλά και προσθέτουν κύρος με το ειδικό βάρος της διακεκριμένης πορείας τους σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα ονόματα που θα παρουσιάσει απόψε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ ακόμη γίνονταν ανακατατάξεις υποψηφίων. Για παράδειγμα, χθες το μεσημέρι η Δέσποινα Συγγελάκη, ενώ φερόταν να είχε κλειδώσει για το ψηφοδέλτιο Αρναουτάκη τελικά έκλεισε με το συνδυασμό Κουράκη. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η ανοικτή υποψηφιότητα του γιατρού Γιώργου Βρούχου που δεν είχε οριστικοποιηθεί. Πάντως, ο κ. Αρναουτάκης απόψε δεν θα ανακοινώσει όλα τα ονόματα αλλά περίπου 30-35 από αυτά κυρίως για λόγους τακτικής. Έτσι, του δίνεται η ευκαιρία αφενός να αλλάξει πρόσωπα τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν εκτεθεί ονόματα αλλά και να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο με ισχυρές υποψηφιότητες το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Τ» οι υποψηφιότητες που φέρεται να είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι χθες είναι οι εξής: «1) ο πρώην Νομάρχης Δημήτρης Σαρρής, 2) ο διευθυντής της ΕΛΠΑ Γιάννης Λιονάκης, 3) ο γεωπόνος Μανόλης Φραγκάκης, 4) ο αντινομάρχης Γιώργος Μαρής, 5) ο δήμαρχος Θραψανού Μανόλης Λαδωμένος, 6) ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης, 7) το μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Γιώργος Σκουλάς, 8) ο πρώην δήμαρχος Αστερουσίων Μανόλης Επιτροπάκης, 9) η αντινομάρχης Πόπη Δασκαλάκη, 10) η Έφη Κουτεντάκη από τη Γέργερη, 11) ο γραμματέας της Τ.Ο. Αγίας Βαρβάρακης Νίκος Πελεκανάκης, 12) ο πρόεδρος λαϊκών αγορών Παντελής Παπαδάκης, 13) ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης, 14) η δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου Θεανώ Βρέντζου, 15) ο Πασπαράκης, 16) ο πρώην αντινομάρχης Μανόλης Σκαρβελάκης, 17) η Βιργινία Μανασάκη εργαζόμενη στον ΕΣΔΑΚ, 18) ο Γιάννης Γιβαρλάκης, 19) ο γιατρός Φάνης Ζαμπετάκης, 20) ο πρώην αντιδήμαρχος Μανόλης Αλεξάκης, 21) ο αντινομάρχης Μιχάλης Αστρινάκης, 22) ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γιώργος Αλεξάκης, 23) ο Αλέκος Ξωμεριτάκης, 24) το μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μαρία Λυράκη, 25) ο Σταύρος Τζεδάκης, 26) το μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Γιάννης Λεονταράκης, 27) ο πρώην δήμαρχος Τεμένους Λάμπρος Περβολαράκης, 28) ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ματαλλιωτάκης, 29) ο Αλέξης Κοκολάκης, 30) ο Κώστας Φαρσάρης, 31) ο αντινομάρχης Μανόλης Πατεμτζής, 32) ο Γιάννης Τζεβαμπινάς, 33) ο Γ. Βοζικάκης από το Τυμπάκι και 34) ο πρώην αντινομάρχης Χρήστος Δοριάκης. Λέγεται ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Βρούχου που μέχρι χθες δεν είχε οριστικοποιηθεί θα είναι η 35η, ενώ επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γίνονταν διεργασίες για την οριστικοποίηση μιας υποψηφιότητας καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα του Μ. Γιαλύτη, του Α. Βασιλείου αλλά και του Γ. Κουφάκη.

[Τόλμη]