Όταν η Ελπίδα ζωντάνεψε στη Μάκιστο!

Πριν από τρία χρόνια πυκνά μαύρα σύννεφα κάλυπταν τον ουρανό της Μακίστου στον Νομό Ηλείας μετά τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της μόνο καταστροφή και απόγνωση. Πριν από λίγες μέρες «ακτίνες φωτός», αισιοδοξίας και ελπίδας πλημμύρισαν και πάλι το μαρτυρικό χωριό κοντά στη Ζαχάρω, καθώς παραδόθηκαν τα σπίτια που ανακατασκευάστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «Ελπίδα», συνοδευόμενη από τον κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη, έφτασε στο χωριό, όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς τής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Η κυρία Βαρδινογιάννη συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους και απευθυνόμενη στους κατοίκους του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί στη πλατεία είπε μεταξύ άλλων: «Για τον σύζυγό μου και για μένα η στήριξη σε εσάς και στο χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε μια τέτοια συμφορά. Ηταν μια ειλικρινής έκφραση συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Και δεν ήταν από την πλευρά μας μια απλή υπόσχεση και δέσμευση, ήταν φροντίδα. Γι’ αυτό και θελήσαμε να ξαναχτίσουμε το χωριό με τη δική μας μελέτη. Χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του, να αγκαλιάσει τους κατοίκους του και να τους προσφέρει σιγουριά και προστασία. Η υποδοχή σας με τίμησε με συγκινητικό τρόπο, και με έκανε να αισθανθώ δικός σας άνθρωπος. Οι δεσμοί μου πλέον μαζί σας είναι πολύ ισχυροί γιατί χτίστηκαν πέτρα-πέτρα τα τρία τελευταία χρόνια». Στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού και συνεχάρη την οικογένεια Βαρδινογιάννη για τη στήριξη της περιοχής.

Ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφίρας από την πλευρά του ευχαρίστησε το ζεύγος Βαρδινογιάννη, τόνισε τη σημασία της προσφοράς και μίλησε για αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία, όπως είπε, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει και να μοιράσει στους πυρόπληκτους τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μετά
τις πυρκαγιές.

Ακολούθησαν η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από την κυρία Βαρδινογιάννη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αλλά και μια έκπληξη την οποία της επεφύλαξαν οι κάτοικοι ονομάζοντας την πλατεία του χωριού τους Πλατεία Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, ενώ οι μαθητές προσέφεραν στην κυρία Βαρδινογιάννη ένα λεύκωμα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φιλοξενία της Μαριάννας και του Γιώργου Βαρδινογιάννη σε μερικά από τα σπίτια που ανοικοδομήθηκαν από τον όμιλο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους κατοίκους, δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψουν στον τόπο, σε μια ανεπίσημη αυτή τη φορά επίσκεψη, για να περάσουν χρόνο μαζί τους, καθώς, όπως είπαν, τους αισθάνονται πλέον σαν οικογένειά τους.

[protothema.gr]