«Αισχρή» χαρακτηρίζει η Κίνα την απονομή του Νόμπελ στον Λιου Σιαομπό
Πεκίνο: Έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον αντιφρονούντα Κινέζο Λιου Σιαομπό. Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αισχρότητα» της νορβηγικής επιτροπής και τόνισε ότι η επιλογή αντιβαίνει πλήρως στις αρχές του βραβείου. Ο Λιού Σιαομπό είναι «ένας εγκληματίας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου, την ώρα που χώρες της Δύσης ζητούν την απελευθέρωσή του.
«Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους» σύμφωνα με το υπουργείο.
«Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή» ανέφερε η ανακοίνωση.
Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης «αντιβαίνει πλήρως στις αρχές» του βραβείου και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία.
Εν τω μεταξύ, η κινεζική αστυνομία εμπόδισε την Παρασκευή τη σύζυγο του φυλακισμένου Κινέζου αντιφρονούντα να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NRK.
Ανταποκριτής του πρακτορείου δήλωσε ότι βρισκόταν έξω από το σπίτι του ζευγαριού, αλλά δεν κατόρθωσε να μιλήσει με την Λιού Σιά.
Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κινεζικές αρχές διέκοψαν τη μετάδοση της εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στην Κίνα.
Ωστόσο, η Λιού Σιά κατόρθωσε να μιλήσει τηλεφωνικά με δημοσιογράφους και δήλωσε ενθουσιασμένη από τη βράβευση του συζύγου της.
«Ζητώ με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό» είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το βραβείο αυτό αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη για όσους αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, πρόσθεσε.
Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν να απελευθερωθεί ο Λιού Σιαομπό.
«Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται να απελευθερωθεί σύντομα (ο Λιου Σιαομπό) προκειμένου να μπορέσει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιφερτ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία διά στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από την στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε το αίτημα για απελευθέρωσή του Λιού Σιαομπό.
«Η Επιτροπή Νομπέλ, που κάνει τις επιλογές της με ανεξάρτητο τρόπο, θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι αγωνίζονται ειρηνικά για την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει η ανακοίνωση.
[news.in.gr]