Αποκατάσταση του Παλιού Τελωνείου στα Χανιά

Την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το έργο ‘Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση του Κτηρίου του Παλαιού Τελωνείου για τη δημιουργία Κέντρου Πολλαπλών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων’ προϋπολογισμού 6.460.084 ευρώ, αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Από το ποσό αυτό, τα 6.000.000 ευρώ θα αιτηθούν από το Ε.Π. «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 -2013» και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από πιστώσεις του Δήμου Χανίων.

Επίσης, αποφάσισε α) την εκ νέου υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης 24 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 με τίτλο «Εκπόνηση σχεδίου και προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων στον νέο διευρυμένο Δήμο Χανίων» προϋπολογισμού 620.000 ευρώ και β) την έγκριση σχεδίου νέας προγραμματικής σύμβασης της μελέτης «Αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Χανίων και των περιαστικών Δήμων Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας».

Η χρηματοδότηση της μελέτης είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» και σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής, οι μελέτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» και δεν έχουν εν των μεταξύ συμβασιοποιηθεί, απεντάσσονται από αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επίσης, η υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων Δήμων έληξε και ο προκηρυχθείς από τον Δήμο Χανίων διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου της ανωτέρω μελέτης βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών και κατά συνέπεια στο τελικό στάδιο πριν την κατακύρωσή του.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε (ανάλογες αποφάσεις έχουν αναλάβει να εκδώσουν και τα Δημοτικά Συμβούλια των άλλων Δήμων) την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των συμβαλλομένων Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά τη μελέτη, στην οποία ως πηγή χρηματοδότησης θα αναφέρεται πλέον ο προϋπολογισμός του κάθε συμβαλλόμενου Δήμου κατά το ποσοστό που προβλεπόταν στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση, με χρόνο ισχύος μέχρι 31/12/2012, γ) την έγκριση μελέτης εφαρμογής/ παραλαβή μελέτης για τη Δημοτική Αγορά.

Το Δ.Σ. Χανίων, αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και τη γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του Δήμου, αποφάσισε την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς έπειτα από τις αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού και τη βεβαίωση της διευθύνουσας Υπηρεσίας περί συμμόρφωσης του αναδόχου προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου, το Δ.Σ. αποφάσισε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο, τον χρόνο και τη χρηματοδότηση της εκτέλεσης των ανασκαφικών εργασιών, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί έργο (σε βάρος των πιστώσεων του οποίου θα γίνουν οι ανασκαφικές εργασίες), χωρίς εγκεκριμένη μελέτη.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση των χρηματικών ορίων κανονισμού προμηθειών της ΔΕΥΑΧ, ενώ τροποποίησε τις αποφάσεις σχετικά με τη σύναψη σύμβασης δανείου σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ήταν η τελευταία προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αφού σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 93 του Ν. 3463/2006 (Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ‘έναν μήνα πριν τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης’.

[cretalive.gr]
ΣΧΟΛΙΟ
Ασφαλώς και δεν μπορούμε παρα να χειροκροτήσουμε για την έκβαση που παίρνουν τα πράγματα σχετικά με εγκαταλειμένο κτίριο του Παλιού Τελωνείου, στο οποίο γίνονται σωρηδόν εκδηλώσεις, την ώρα που ένας ιδιωτικός χώρος συναθροίσεων κοινού έχει εικοσαπλάσιες και παραπάνω απαιτήσεις σε θέματα υγεινής, ασφάλειας, πολεοδομίας, πυρασφάλειας κλπ
Θα είμαστε μάλιστα πιο ευτυχείς αν η προαναγγελία αυτη δε γινόταν ακριβώς 1 (ένα) μήνα πριν τις Δημοτικές εκλογές…