“Κλειδώνουν” οι αυξήσεις στο ρεύμα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται –εκτός νέου απροόπτου– οι τελικές ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα οριστικοποιούν τις αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η εισήγηση της ΡΑΕ επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα, ωστόσο… αναμένεται να υπάρξει μια καθυστέρηση λίγων 24ώρων, ώστε το ΥΠΕΚΑ να είναι έτοιμο να εκδώσει ταυτόχρονα τη σχετική υπουργική απόφαση.

Παρά ταύτα, η εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής είναι καθόλα έτοιμη και περιλαμβάνει εκτός από το πακέτο των αυξήσεων στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλαγές στο κομμάτι των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων και ειδικότερα στις χρεώσεις ΥΚΩ και στο τέλος ΑΠΕ.

Οι αλλαγές που θα προτείνονται σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ως εξής:

Τέλος ΑΠΕ: παραμένει αμετάβλητο στα 0,3 ευρώ/MWh για τη χαμηλή τάση και στα 5,57 €/MWh για τη μέση τάση, ενώ θα υπάρξει μείωση για τη βιομηχανία, που θα αναπληρωθεί από το περίσσευμα των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για φέτος.

Χρεώσεις ΥΚΩ: θα γίνει κλιμάκωση ανάλογα με την κατανάλωση, δηλαδή χαμηλότερη χρέωση για τις μικρότερες και μεγαλύτερη χρέωση για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Οι περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να δουν αυξήσεις έως 5% στους λογαριασμούς τους, ενώ τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλή κατανάλωση θα δουν αυξήσεις της τάξης του 30%.

Ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος: η μέση αύξηση που θα προκύψει δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, ποσοστό που θα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης. Μεγαλύτερες αυξήσεις θα επιβληθούν στις κατηγορίες 0 έως 800 κιλοβατώρες (περίπου 30%), μικρότερες στις 800 έως 1600, σχεδόν αμετάβλητές θα μείνουν οι καταναλώσεις έως 2400 κιλοβατώρες, ενώ μειώσεις θα υπάρξουν για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από τα τιμολόγια θα είναι 70 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 74,5 ευρώ που είχε ζητήσει, ενώ οι κατηγορίες κατανάλωσης θα μειωθούν από τις 30 σε 13.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: θα υπάρξει ανισοκατανομή του φόρου ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Σήμερα η επιβάρυνση είναι ίδια για όλους τους καταναλωτές δηλαδή 5,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει αντίρρηση να υπάρξουν αλλαγές, εφόσον τα συνολικά έσοδα δε μειωθούν σε σχέση με τα αρχικώς προϋπολογισθέντα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει τη συναίνεση της Κομισιόν, ώστε οι αυξήσεις να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και να είναι σταδιακές, ώστε να είναι σταδιακή η επιβάρυνση στους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή ευελπιστεί ότι μέσω του κοινωνικού οικιακού τιμολόγιου δε θα πληγούν οι εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου, άνεργοι, ανάπηροι). Ήδη οι αιτήσεις για υπαγωγή στο ΚΟΤ έχουν ξεκινήσει και έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον ήδη από την πρώτη μέρα.

[capital]