Ρέθυμνο: Τιμητική εκδήλωση για τους αδελφούς Πεχλιβανίδη στο Πανεπιστήμιο

Οι Μικρασιάτες αδελφοί Πεχλιβανίδη (Μιχάλης, Κώστας και Γιώργος), με μακρά θητεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 στον τομέα των εκτυπώσεων, ίδρυσαν μετά τον πόλεμο τις «εκδόσεις Ατλαντίς» επενδύοντας κυρίως στο παιδικό βιβλίο.

Την 1η Μάρτη του 1951 οι αδελφοί Πελχλιβανίδη συντάραξαν τα ύδατα της παιδικής λογοτεχνίας, φέρνοντας στα περίπτερα τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Το πρώτο τεύχος, διασκευή των Αθλίων του Βίκτωρος Ουγκώ “με 336 πολύχρωμες εικόνες”, όπως έγραφε το εξώφυλλο, πούλησε μέσα σε λίγες μέρες 90.000 αντίτυπα και ξανατυπώθηκε δυο φορές τις επόμενες μέρες πουλώντας συνολικά 1.000.000 τεύχη. Παρά την επιτυχία τους τα Κλασσικά Εικονογραφημένα προκάλεσαν και σημαντικές αντιδράσεις. Ανάμεσα στις φωνές διαμαρτυρίας ήταν κι εκείνη του Ε. Παπανούτσου.

Τον Οκτώβριο του 1953 οι αδελφοί Πεχλιβανίδη πρωτοτυπούν μ’ ένα διαφορετικό “Κλασσικό”. Το τεύχος 43 με τίτλο Περσέας και Ανδρομέδα, σε κείμενο Βασίλη Ρώτα και σχέδια Κώστα Γραμματόπουλου, εγκαινίασε μια σειρά των τευχών με θέματα “Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος”. Εκδόθηκαν γύρω στα εξήντα τεύχη. Από αυτή τη σειρά θα περάσουν γνωστά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας όπως ο Βασίλης Ρώτας, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, η Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, ο Τάκης Λάππας.

Και στην εικονογράφηση γνωστοί γραφίστες και σχεδιαστές, όπως ο Γιώργος Βακαλό, ο Μποστ (στο πρώτο του κόμικ με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο), ο Κώστας Γραμματόπουλος, Παύλος Βαλασάκης, Γεράσιμος Λιβιεράτος, Τάκης Κατσουλίδης, Γιάννης Δραγώνας, Βασίλης Ζήσης, Αλκμήνη Γραμματοπούλου, Νίκος Καστανάκης, δούλεψαν για τα Κλασσικά ελληνικής θεματολογίας.

Επιμένοντας κλασσικά οι Πεχλιβανίδηδες εγκαινίασαν αργότερα την “Κλασσική Βιβλιοθήκη Νέων” παρέχοντας σ’ αυτό το κοινό σημαντικά έργα της κλασσικής παιδικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, χωρίς περικοπές, σε ωραίες καλαίσθητες εκδόσεις. Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, Ο μάγος του Οζ, Η Χάϊντι, Η Μαύρη Καλλονή, Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά και τόσα μα τόσα άλλα ερέθισαν για μισό αιώνα την φαντασία των παιδιών που κάποτε υπήρξαμε.

Τα βιβλία που αγάπησαν οι αδελφοί Πεχλιβανίδη δωρήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για το λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Φίλων της οργανώνουν τιμητική εκδήλωση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο).

Το πρόγραμμα της τιμητικής αυτής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμούς:
    ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ-ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης,
    ΟΛΓΑ ΓΚΡΑΤΣΙΟΥ, καθηγήτρια στο Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Π. Κ.
  • Ομιλίες:
    ΕΛΕΝΗ ΚΩΒΑΙΟΥ, υπεύθυνη Κλειστών Συλλογών, Ο εκδοτικός οίκος Πεχλιβανίδη μέσα στο ιστορικό πανόραμα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας,
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΚΟΣ, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Ιστορικές και τυπογραφικές επιλογές του εκδοτικού οίκου Πεχλιβανίδη.
  • Αντιφώνηση: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η μικρή ιστορία της βιβλιοθήκης του πατέρα μου και της οικογένειας Πεχλιβανίδη.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Π.Κ.», με αφορμή τη δωρεά βιβλίων των Αδελφών Πεχλιβανίδη σε αυτήν, μας καλεί να τιμήσουμε μαζί της τον εκδοτικό οίκο που γαλούχησε τα παιδικά μας όνειρα. Αξίζει ν’ ανταποκριθούμε στην πρόσκληση αυτή

[rethemnos.gr]