Η Κίνα στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία για να σώσει τις επιχειρήσεις της

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κίνα έχει αποφασίσει να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, με όλους τους δυνατούς τρόπους καθώς θέλει να συνεχίσουν να καταναλώνονται τα προϊόντα της στη γηραιά ήπειρο και μετά το τέλος της κρίσης.


Ανησυχεί για τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς έχουν ευθεία αντανάκλαση στις εξαγωγές της. Μία πιθανή μείωση των εισαγωγών στην Ευρώπη κινέζικων προϊόντων θα επιφέρει πολύ σοβαρές δυσκολίες στις επιχειρήσεις της χώρας των δράκων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανεργία. Το κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας φοβάται ότι η αύξηση των ανέργων είναι πιθανόν να φέρει ταραχές και κλυδωνισμούς στο ίδιο το κόμμα που κυβερνάει με χαλύβδινη πυγμή την χώρα.
Η Ελλάδα η οποία είναι για την Κίνα η πύλη για τα προϊόντα της προς τις αγορές της Δύσης. Για τον λόγο αυτό επένδυσε στο Ικόνιο του Πειραιά, θα επενδύσει στο Θριάσιο Πεδίο και θέλει να έχει και τον πρώτο λόγο στην απόκτηση του ΟΣΕ, εταιρεία για την οποία ενδιαφέρεται και η γαλλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων σε συνεργασία με ρώσικες επιχειρήσεις.
Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τους κινέζους να κατακτήσουν τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης που δεν θέλουν να πάει χαμένη. Για τον λόγο αυτό και όσο βέβαια περνάει από το χέρι τους, δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και επιθυμούν να την βοηθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εχουν ήδη επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζονται να αγοράσουν και άλλα 5 δισ. ελληνικά ομόλογα.
Οι κινήσεις αυτές θα φέρουν την Κίνα αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέλουν την επέκτασή της στη Δύση και ήδη προσανατολίζονται προς πολιτικές προστατευτισμού για την αντιμετωπίσουν.

tovima.gr