Ξεκίνησε τις επαφές ο Κινέζος Πρωθυπουργός-Ναυτιλία και εμπόριο στην ατζέντα- Στο βάθος…Καστέλι!

Τη βούλησή τους για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Κινέζος ομόλογός του Γουέν Τζιαμπάο, κατά την έναρξη των κατ’ ιδίαν συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μακροχρόνια επιθυμία μου … ένιωσα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Τζιαμπάο. Τόνισε ακόμη πως οι δύο χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.


Ανάλογη ήταν και η επισήμανση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων με το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής του κ. Τζιαμπάο στην Ηρώδου Αττικού.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας, αναμένεται να υπογραφούν διακρατικό μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας, καθώς και συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας σε ναυτιλία, εμπόριο και τουρισμό.

Η κινεζική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημειώνει πως οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, τόνισε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις προσφέροντας διευκολύνσεις στην έγκριση στρατηγικών επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα, πρόσθεσε.
Η κινέζικη αντιπροσωπεία θα υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες ενώ θα δείξει και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο Καστελίου για το οποίο είχε προσκληθεί από την ελληνική πλευράτους περασμένους μήνες. Ο Τζιαμπάο αναμένεται επίσης να έρθει και στην Κρήτη στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας…

[Cretalive]