Οργή Σημίτη για την Εξεταστική
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, που απηχεί όμως σαφέστατα την οργή του, αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στις προχθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού πως η Εξεταστική για την οικονομία θα προχωρήσει και θα επεκταθεί και στην περίοδο του 2001, δηλαδή όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ.
«Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας με σαφή τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις.
Μάλιστα ο κ. Σημίτης υποδεικνύει με αυστηρό ύφος πως Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1996 και μετά, αναπτύσσοντας το σκεπτικό πως «δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά».
Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται σε τρία κεντρικά πρόσωπα που χειρίζονταν τα οικονομικά θέματα το διάστημα 1996-2004, δηλαδή τον ίδιο, τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Νίκο Χριστοδουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης ενοχλήθηκε πολύ όταν πληροφορήθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υπό συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία να επεκτείνει την έρευνα προς τα πίσω και έως το 2001 και αυτό διότι, όπως έλεγε σε συνεργάτες του, δεν είχε καμία ενημέρωση από το Μαξίμου πως υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός.
Επίσης, όπως έλεγε, ουσιαστικά η κυβέρνηση Παπανδρέου αντιδρά ωσάν να υιοθετεί τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τον ρόλο της Goldman Sachs (είχε εκδώσει swap) σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους αποδεχόμενη ότι υπάρχουν σκιές για τον τρόπο που η τότε κυβέρνηση Σημίτη μεθόδευσε τα πράγματα ούτως ώστε η χώρα να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ευρωζώνη).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την εξέλιξη και λίγο πριν προχωρήσει στη δήλωσή του έλεγε σε συνομιλητές του ότι «δεν γίνεται να ήμασταν έντιμοι πριν από το 2001 και ανέντιμοι από εκείνη την περίοδο και μετά».
Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι η λογική Παπανδρέου είναι «όλα στο φως» και σημειώνουν πως δεν υπήρχε προσωπική υπόνοια για τον κ. Σημίτη. «Είπαμε το αυτονόητο, ότι αν υπάρχουν στοιχεία, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε υπόθεση και να συντομεύσουμε τον χρόνο της Εξεταστικής».