9η Πανελλήνια Έκθεση «Κρήτη 2010» στο Ηράκλειο (30/9-3/10)

Με τη συμμετοχή συνολικά 63 εκθετών, σε εκθεσιακή επιφάνεια 1.250 τ.μ., εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη η 9η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Κρήτη 2010» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), στις Γούρνες Ηρακλείου. Μετά από ένα χρόνο απουσίας, η διοργανώτρια ΔΕΘ Α.Ε. επανέρχεται στο νησί με ανανεωμένους στόχους και έμφαση στην καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που ανθίσταται στην κρίση.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου, πλαισιώνεται από δύο παράλληλες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα αύριο η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η ανταγωνιστικότητα στις νέες συνθήκες», ενώ την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του περιοδικού «Franchise Deal» με θέμα: «Νέος επιχειρηματίας-Ημέρες Franchise», για τις ανάγκες της οποίας έχει αναπτυχθεί επιπλέον εκθεσιακός χώρος 250 τ.μ.
Στο χώρο της έκθεσης “Κρήτη 2010” θα υπάρχουν επιχειρήσεις από τους παρακάτω τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, φωτοβολταϊκά, δομικά υλικά, θέρμανση-ψύξη, ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, διεθνείς μεταφορές, βιομηχανικά προϊόντα, βιοτεχνικά προϊόντα, είδη υγιεινής, συστήματα επεξεργασίας νερού, γεωργικά εφόδια, αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφικός εξοπλισμός, προϊόντα μικρών ζώων, τρόφιμα, ποτά, μηχανήματα, συστήματα αποθήκευσης, πρώτες ύλες, οικιακός εξοπλισμός, ένδυση, διακοσμητικά είδη, είδη λαϊκής τέχνης, κρατικοί οργανισμοί-υπηρεσίες και εκδόσεις.
«Η οικονομική συγκυρία επηρέασε τα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα έναντι της τελευταίας διοργάνωσης του 2008, οπότε οι εκθέτες ήταν 91, όπως ανέφερε χθες από το Ηράκλειο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Γιάννης Κωνσταντίνου. Πάντως, όπως επισήμανε, ο αριθμός των εκθετών είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν που είχε επιτύχει η περσινή διοργάνωση, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω της χρονικής σύμπτωσης με τις βουλευτικές εκλογές.
Τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορίνθου, Λάρισας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιχειρήσεις-μέλη τους, η Περιφέρεια Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο όμιλος ΟΤΕ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στην 9η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Κρήτη 2010». Οι εκθέτες προέρχονται από όλη την Ελλάδα, με το Ηράκλειο, το Λασίθι, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη να εκπροσωπούνται στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 7 το απόγευμα από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιο Καρούντζο, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στόχοι

«Ήρθαμε φέτος στο νησί σας με ανανεωμένους στόχους, επιδιώκοντας την ανάδειξη μιας διαφορετικής επιχειρηματικότητας, η οποία θα βγει ισχυρότερη από την κρίση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ. Τόνισε μάλιστα ότι μέσα από τις επαφές με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα η ΔΕΘ λαμβάνει μηνύματα για περισσότερες κλαδικές εκθεσιακές δράσεις στην Κρήτη, ενώ εξετάζει και τη σύζευξη του πλούσιου πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής με την εκθεσιακή δραστηριότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύσφιξη των δεσμών της εταιρείας με την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας πως η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Από την πλευρά του το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΘ Κώστας Μαυράκης σημείωσε πως η γενική έκθεση «Κρήτη» ήταν μία προσπάθεια στήριξης της ίδιας της λειτουργίας του ΔΕΚΚ και διαμόρφωσης των συνθηκών ώστε η εκθεσιακή δραστηριότητα του νησιού να αναπτυχθεί και από ιδιώτες οργανωτές εκθέσεων. «Για μας το κέντρο βάρους παραμένει η διαχείριση και αναβάθμιση του ΔΕΚΚ, ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερες εκθέσεις ιδιωτών, αλλά και κλαδικές εκθέσεις οργανωμένες από τη Helexpo», ανέφερε, κάνοντας γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τη Helexpo για την οργάνωση των περιφερειακών εκθέσεων.

Δεσμοί

Στην οικονομική ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου συμβάλλει η έκθεση «Κρήτη», στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τους ντόπιους επιχειρηματίες, όπως σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η νομάρχης Ηρακλείου και πρόεδρος του ΔΕΚΚ Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη. Η ίδια αναφέρθηκε στους δεσμούς των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης και στα πεδία δυνητικών συνεργασιών. «Χαίρομαι που θα υπάρξει συνέχεια της διοργάνωσης και περαιτέρω ενίσχυσή της», σημείωσε η κ. Σχοιναράκη, υπογραμμίζοντας το ρόλο του ΔΕΚΚ στην εκθεσιακή δραστηριότητα της περιοχής.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Νικήτας Δολαψάκης εξέφρασε τη στήριξή του στη διοργάνωση της «Κρήτη», ενώ επισήμανε πως στις δύσκολες εποχές που βρισκόμαστε πρέπει να επιχειρούμε και να μην είμαστε της λογικής της εσωστρέφειας. Τόνισε δε ότι το ΔΕΚΚ πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και αξιοποιώντας τη γεωγραφική-στρατηγική του θέση να καταστεί διεθνές εκθεσιακό κέντρο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

[neakriti]