Νέος πυλώνας αρχαιολογικής έρευνας δημιουργείται στο Νομό Ρεθύμνου

Τα πρόσφατα σημαντικά ευρήματα εικονογραφούν τους στίχους του Ομήρου

Το Ελευθερναίο άλσος, όπως θα ονομαστεί με την ολοκλήρωση των υποδομών, η νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας, προβλέπεται να γίνει ένας νέος πυλώνας έρευνας αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων, μετά και τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα, που είδαν το φώς και ήδη κάνουν το γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιφανής αρχαιολόγος κ. Νίκος Σταμπολίδης αισθάνεται υπερήφανος καθώς και αυτή η φάση ανασκαφής στην περιοχή της Ορθής Πέτρας έδωσε νεότερα στοιχεία που φωτίζουν άπλετα τον 5ο π.Χ. αιώνα στο νησί μας, ενώ εικονογραφούν και στίχους του Ομήρου.

Όπως αναφέρεται και σε εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο των «Ρ.Ν.», ένα «πολύχρυσο» σάβανο ήταν το φετινό εντυπωσιακό εύρημα του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στην αρχαία Ελεύθερνα. Μαζί, ένα κόσμημα μοναδικής ωραιότητας, μια θεά-μέλισσα-άνθος. Τρεις χιλιάδες χρυσά ελάσματα συγκροτούσαν το πρώτο. Το δεύτερο είναι μόλις 2-3 εκατοστά, αλλά εξίσου τεράστιο ως προς τη μοναδικότητα και τη σημασία του.

Μια πλάκα 800 κιλών κρατούσε την είσοδο κλειστή για 27 αιώνες. Από το 680-670 π.Χ. οπότε και ετάφησαν οι νεκροί, μέχρι σήμερα, κανείς και τίποτα δεν τάραξε την ησυχία τους. Εκτός από τα νερά, που μετακίνησαν τα κτερίσματα.

Από το 1985 που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης τις ανασκαφές στην περιοχή ο κ. Νίκος Σταμπολίδης είχε την ευκαιρία να κάνει συγκλονιστικές ανακοινώσεις με αφορμή τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα που σημειωτέον δεν έχουν βρεθεί, ούτε σε Σικελία, ούτε σε Ελλάδα, Κύπρο ή κάπου αλλού, τεκμηριώνουν για ακόμα μία φορά ότι δικαίως η ανασκαφή που για χρόνια πραγματοποιείται στην περιοχή ονομάστηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο Αρχαιολογίας, ως μία από τις καλύτερες ανασκαφές στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις δέκα καλύτερες ανασκαφές ανάμεσα σε ανασκαφές αρχαιολογικές που συμβαίνουν στο Περού, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο

Με το ΕΣΠΑ που ήδη εγκρίθηκε, ετοιμάζεται να γίνει όλη η περιοχή ο χώρος εκθέσεων αποθήκευσης, συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων από την Αρχαία Ελεύθερνα. Ήδη έχουν εγκριθεί τρία εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.

Εντελώς απαραίτητος είναι ο ηλεκτροφωτισμός και η βελτίωση ενός δρόμου που οδηγεί στην ανασκαφή. Οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και εγκεκριμένες.

«Στόχος μας είναι», προσθέτει ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, «να γίνει ο χώρος επισκέψιμος έτσι ώστε εκτός από χώρος έρευνας και μελέτης να αποτελέσει και πυλώνα ενδιαφέροντος για το κοινό. Πρόκειται για ένα χώρο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας αλλά και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Θέλουμε να το ανοίξουμε για να είναι ένας ακόμα πυλώνας ενδιαφέροντος που μετά την πτώση των μινωικών και μυκηναϊκών κέντρων στην Κρήτη, σε αυτά τα σκοτεινά, όπως λέγονται, χρόνια, η νεκρόπολη της Ελεύθερνας όχι μόνο ρίχνει φως στην ιστορία, αλλά φωτίζει άπλετα και την ομηρική λογοτεχνία, διότι τα ευρήματα της Ελεύθερνας ουσιαστικά εικονογραφούν τους στίχους του Ομήρου».

Ρεθεμνιώτικα Νέα