Dino- πυρετός στην Κρήτη. Δεινοθηρίο στη Σητεία, πατημασιά στις Βούβες…

Την ολοκλήρωση των ανασκαφών για το γιγάντιο δεινοθηρίο που ανακαλύφθηκε στη Σητεία, το απολίθωμα ίχνους σαρκοφάγου θηλαστικού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις Βούβες Χανίων, την απολιθωμένη χλωρίδα της Γαύδου αλλά και γενικά τα ανασκαφικά επιτεύγματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα δέκα τελευταία χρόνια παρουσίασαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες του μουσείου κ. Χαρ. Φασουλά, Γεώρ. Ηλιόπουλο και Ιωάν. Ζηδιανάκη.

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ευχαρίστησε παράλληλα τους κατοίκους του νησιού που ήρθαν σε επαφή με το μουσείο και βοήθησαν στην ανεύρεση των απολιθωμάτων.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη : Η ανασκαφή του Δεινοθηρίου, του σημαντικότερου ίσως παλαιοντολογικού ευρήματος στην Κρήτη, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2002, οπότε και ο κάτοικος της Σητείας, Κώστας Γιαννουρής, με την κόρη του, Έλενα, βρήκαν σε ένα ελαιώνα έξω από την πόλη και κοντά στην Αγία Φωτιά, απολιθώματα του ζώου που εξείχαν από το έδαφος και ειδοποίησαν το μουσείο. Επιστήμονες του εργαστηρίου Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας διαπίστωσαν ότι τα ευρήματα ήταν δόντια ενός μεγάλου και αγνώστου μέχρι τότε για την Κρήτη ζώου, του Δεινοθηρίου, μακρινού συγγενή των σημερινών ελεφάντων, και μάλιστα ανήκαν στο Δεινοθηρίο το γιγάντιο. Από τότε ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή των ευρημάτων με την άδεια του ιδιοκτήτη του ελαιώνα, Νίκου Μεραμβελιωτάκη. Σημειώνεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βρεθεί ελάχιστοι μόνο πλήρεις σκελετοί. Συνολικά, εντοπίστηκαν περισσότερα από 100 οστά και δόντια που αποτελούν το 55 με 60% του αρχικού σκελετού του ζώου. Τα σημαντικότερα από τα ευρήματα είναι η ακέραια δεξιά Κάτω γνάθος που εντοπίστηκε με τα δόντια και τον χαυλιόδοντα στη θέση τους. Επίσης, βρέθηκαν 21 από τα 22 δόντια που είχε το ζώο, τμήματα του κρανίου, αυχενικοί και θωρακικοί σπόνδυλοι, πλευρές, σχεδόν όλα τα οστά των εμπρόσθιων άκρων και ελάχιστα οστά από τα πίσω άκρα. Πιθανότατα, πρόκειται για το μεγαλύτερο δεινοθήριο που έχει έρθει στο φως, ύψους 4,3 μέτρων και μήκους 6,5 μέτρων. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά που έζησαν ποτέ στη γη και το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα και έζησε πριν 8 με 9 εκατομμύρια χρόνια.
Το Δεινοθηρίο το γιγάντιο έχει βρεθεί σε άλλες δέκα θέσεις στην χώρα μας, οι τρεις στην Ανατολική Κρήτη (Αγία Φωτιά Σητείας, Μαρωνία Σητείας και Ζάκρος). Η εύρεση δεν είναι τυχαία αφού την εποχή που έζησε υπήρχαν εκτεταμένες χερσαίες και δασωμένες περιοχές και η Ανατολική Κρήτη θα πρέπει να συνδεόταν είτε με την Ηπειρωτική Ελλάδα είτε με την Ανατολία.

Αποτύπωμα

Ενα νέο παράθυρο για τη ζωή στην Κρήτη έρχεται να ανοίξει μια νέα ανακάλυψη. Ο Στυλιανός Πέρακης βρήκε στην περιοχή Βουβών Χανίων αποτυπωμένα τα ίχνη ενός μεγαλόσωμου ζώου και ειδοποίησε το μουσείο. Οι ερευνητές μελέτησαν το ιχνοαπολίθωμα και διαπίστωσαν ότι αποτελεί το ίχνος βάδισης ενός μεγαλόσωμου σαρκοφάγου θηλαστικού, Παρόμοιου με τις σημερινές ύαινες, που έζησε στο νησί πιθανότητα πριν από 7 εκ. χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένδειξη στην Κρήτη για ύπαρξη ενός μεγάλου σαρκοφάγου ζώου και είναι σπάνιο να βρούμε τόσο καλά διατηρημένα ίχνη ζώων. Ο Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος τόνισε πως ανάλογου μεγέθους ύαινες βρίσκει κανείς σήμερα στο χώρο της Αφρικής. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι εκείνη την περίοδο στην Κρήτη επικρατούσε ένα κλίμα πιο θερμό και υγρό.

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Ζηδιανάκης, ανακάλυψε το καλοκαίρι σε στρώματα της Γαύδου απολιθωμένα φύλλα φοίνικα ηλικίας 9 περίπου εκ. ετών (8.944.000 χρόνων με 8.946.000). Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται καλά διατηρημένα απολιθώματα φοινικοειδών στο νοτιότατο άκρο της Ευρώπης. Όπως είπε ο κ. Ζηδιανάκης, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει ότι η Κρήτη αποτέλεσε καταφύγιο για πολλά είδη ότι η θερμοκρασία στην Ευρώπη άρχισε να πέφτει. “Η θεωρία του χαμένου παραδείσου έχει αρχίσει να είναι βάσιμη για την Κρήτη”, είπε χαρακτηριστικά. Στην Κρήτη υπήρχαν εκτεταμένα δάση με ψηλά και πυκνά δέντρα με μεγάλη βιοποικιλότητα και με είδη που τώρα βρίσκουμε σε εξωτικές περιοχές και τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

2810.gr

Sitia press

Δεινοθηρίο