Ταινία μικρού μήκους και Εικαστική έκθεση 7–18/12

Ταινία μικρού μήκους και Εικαστική έκθεση
Τετάρτη 7 – Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Χαμάμ της οδού Κατρέ

«Λίμνες: Μύθοι, ιστορίες και νοήματα»
των Όλγας Ευαγγελίδου, Νεφέλης Παπαϊωάννου, Irene Ragusini

Ταινία μικρού μήκους και Εικαστική έκθεση στο Χαμάμ της οδού Κατρέ,
από τις 07 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τετάρτη-Παρασκευή, 18:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή, 11:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια: Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου.
Ώρα: 18:00-21:00.
Χαμάμ της οδού Κατρέ.
Με την παρουσία των καλλιτεχνών και της επιμελήτριας.

Η έκθεση «Λίμνες: Μύθοι, ιστορίες και νοήματα» των: Όλγας Ευαγγελίδου, Νεφέλης Παπαϊωάννου και Irene Ragusini καταπιάνεται με μια παραλλαγή του μύθου της λίμνης Κουρνά και αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα προστασίας των γυναικών, των παιδιών και της φύσης από δύο μοναδικές τοποθεσίες, την προαναφερθείσα φυσική λίμνη καθώς και την τεχνητή λίμνη Αγυιά, κοντά στα Χανιά. Ο μύθος της πλημμύρας συμβολίζει τη δικαιοσύνη, τον εξαγνισμό και τη γενεσιουργό δύναμη της φύσης.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βουλολίμνα», η οποία είναι αποτέλεσμα επιτόπιας παρατήρησης των προστατευόμενων υγροβιότοπων, ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου για παιδιά και γονείς τα οποία δημιούργησαν τα δικά τους πλάσματα, με αναφορά στην πανίδα της περιοχής και της επανοικειοποίησης του τοπικού μύθου, μαζί με γλυπτικά και φωτογραφικά στοιχεία που απορρέουν από αυτή. Επιπλέον, η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης, το Χαμάμ της οδού Κατρέ, ένα δημόσιο οθωμανικό λουτρό, συνάδει με την ιδέα ότι το νερό δεν είναι μόνο φυσική ύλη αλλά και μια πανίσχυρη μεταφορά που δημιουργεί ήθη, έθιμα, τελετουργικά, κοσμολογίες και πολιτικές.
Οι καλλιτέχνιδες συνδυάζουν το μύθο, ένα μέσο έκφρασης της λαϊκής γνώσης και της συλλογικής συνείδησης και τον οικοφεμινισμό, μια θεωρία που προκύπτει από την ενοποίηση του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

Παράλληλες δράσεις:

Ξενάγηση από τις δημιουργούς: την Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2022, 20:00

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 6-10 ετών και γονείς (ολοκληρώθηκε)
Οι συμμετέχοντες/ουσες δημιούργησαν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής τα δικά́ τους φανταστικά́ πλάσματα έχοντας ως αναφορά την πανίδα της περιοχής της λίμνης Αγυιάς. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αποτέλεσαν την έμπνευση για το κοστούμι και τα σκηνογραφικά αντικείμενα της ταινίας.

Εικαστική έκθεση:
Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Irene Ragusini (καλλιτέχνες).
Σύμβουλος επιμέλειας: Ελένη Ρήγα

Ταινία:
Σενάριο & έρευνα: Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Irene Ragusini
Σκηνοθεσία & διεύθυνση φωτογραφίας: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Βοηθός σκηνοθεσίας & κάμερας: Γιώργος Γκουνέζος
Κοστούμι: Όλγα Ευαγγελίδου, Irene Ragusini
Νεράιδα: Irene Ragusini
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπαρνιάς
Μουσική επιμέλεια: Ραφαήλ Τρουλάκης
Μουσικοί:
Δημήτρης Αθανασόπουλος (φλογέρα, φωνή)
Κυβέλη Κουκουδάκη (στάμνα, φωνή)
Ραφαήλ Τρουλάκης (λαούτο, φωνή)
Άννα Χατζιδάκη (μπεντίρ, φωνή)
Uly Odysseas Whelan (βιολί, φωνή)
Μοντάζ & σχεδιασμός ήχου: Νεφέλη Παπαϊωάννου

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμμετοχή και βοήθεια: Mιχάλης Δρετάκης, Ελένη Παπαδάκη, Nίκος Σαμαριτάκης, Δέσποινα Σταυρουλάκη, Richard Valentine Aristidis Gibson, Δανάη Φίλιππα, Ταβέρνα Αθήτης και την Ζαχαρένια, Αντώνης Χαμπάς, Χασάν.

Βιογραφικά:

Η Όλγα Ευαγγελίδου είναι απόφοιτη της ΑΣΚΤ (2006-2012 & 2014-2016). Ακόμη φοίτησε στο τμήμα μόδας της Royal Academy of Fine Arts στην Αμβέρσα (2012-2014). Το 2019 έλαβε το εικαστικό βραβείο από την Artworks και από το 2017 εκπονεί διδακτορική διατριβή στο θεωρητικό τμήμα της ΑΣΚΤ με υποτροφία από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Η Νεφέλη Παπαϊωάννου είναι απόφοιτη του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών (ΤΕΙ Αθήνας). Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ. Έχει παρακολουθήσει διάφορα διεπιστημονικά σεμινάρια που συνδυάζουν την έρευνα, την τέχνη και την επιστήμη όπως «Λογοτεχνία, Αρχιτεκτονική και Πόλη» με την Φωτεινή Μαργαρίτη, «Ριζοσπαστική Γεωγραφία» με τον Κωστή Χατζημιχάλη και «Εσωτερικά Τοπία» με τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Νατάσα Σέγγου.

Η Irene Ragusini γεννήθηκε στην Λίμνη Γκάρντα στη Βόρεια Ιταλία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του εικαστικού προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τμήματος της Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ έχει ακόμη ένα Μaster in Fine Arts από την σχολή Luca School of Arts του Βελγίου, καθώς και ένα πτυχίο με κατεύθυνση τα Artist’s Books, από την σχολή Grafikskolan της Στοκχόλμης. Παράλληλα, ασχολείται επαγγελματικά με το χορό και από τον Οκτώβριο του ‘20 δημιούργησε το δικό της artist-run χώρο στο Κουκάκι, το KOREN process space.

Οργάνωση – Παραγωγή: Δήμος Χανίων, Κεππεδηχ-Καμ.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρειας Κρήτης.
Με την υποστήριξη: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Υπό την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η δράση διεξάγεται στα πλαίσια Ανοιχτά Πανιά 2022

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.
15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

diktyofm.gr