Τρεις ελεγκτές για… 16.000 επιχειρήσεις !

Την ώρα, που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνει επείγουσα εγκύκλιο στις εφορίες και ζητά μαζικούς ελέγχους για την απόδοση του Φ.Π.Α. από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι παθογένειες στον ελεγκτικό μηχανισμό «ζουν και βασιλεύουν».

Μετά από τα όσα αποκάλυψε το Capitaltax για την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΟΥ Αμαρουσίου (βλ. «Υπό διάλυση η μεγαλύτερη εφορία της Αττικής»), συνεχίζουμε την έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Η εικόνα διάλυσης, λοιπόν, της συγκεκριμένης εφορίας αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο τμήμα ελέγχου των επιχειρήσεων. Εκεί, λοιπόν, για να ελέγξουν 16.000 επιχειρήσεις – τόσες είναι αυτές, που ανήκουν σε αυτή τη ΔΟΥ -, υπάρχουν μόλις… τρεις (3) ελεγκτές ! Ναι, καλά διαβάσατε. Μόλις τρεις (3) ελεγκτές !!! Δηλαδή, σε κάθε ελεγκτή αντιστοιχούν 5.333 επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα;

Υποθέσεις επί υποθέσεων να στοιβάζουν στα γραφεία των συγκεκριμένων εφοριακών και στην ουσία να μην προχωρούν οι έλεγχοι, αφού ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη οι εφοριακοί έχουν – εδώ και καιρό – κατεβάσει τα στυλό τους, λόγω των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα, δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος. Τα γνωρίζει όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών;

Από πρώτο χέρι. Πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι ο εκτελών χρέη προϊσταμένου – θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εφορία είναι ακέφαλη εδώ και μήνες – απέστειλε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο, στο οποίο περιέγραφε την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, επισκέφθηκε την εφορία και είδε ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Χωρίς, όμως, να του έχουν δοθεί οι αναγκαίες αρμοδιότητες δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Άλλωστε, πλέον, υπάρχει και αρμόδιος υφυπουργός, ο Δημήτρης Κουσελάς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες είναι γνωστές σε όλη την αγορά, έχει καταγραφεί αυξημένο… «ενδιαφέρον» από πολλές επιχειρήσεις για να μεταφέρουν την έδρα τους και να ανήκουν φορολογικά στην εφορία Αμαρουσίου.

Με δεδομένο ότι παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε πλήθος άλλων εφοριών σε όλη την Ελλάδα, είναι προφανές γιατί – μεταξύ άλλων – τα έσοδα καταγράφουν σημαντική – και διαρκώς διευρυνόμενη – υστέρηση.

Να, λοιπόν, γιατί δεν εισπράττονται έσοδα.

Να γιατί το οικονομικό επιτελείο σήκωσε – ξανά – ψηλά τα χέρια και κατέφυγε στη λογική ενός ακόμα κεφαλικού φόρου, που φέρνει η νέα περαίωση, αντί να επιχειρήσει να αλλάξει άμεσα την κατάσταση στις ΔΟΥ.

Να γιατί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς προτρέπουν – σε καθημερινή βάση – τους φορολογούμενους να υπαχθούν στη ρύθμιση, αντί να έχει επιχειρήσει όλο αυτό το διάστημα να δημιουργήσει ένα αντικειμενικό – και πλήρως ηλεκτρονικό – σύστημα ελέγχων των επιχειρήσεων.

Και, αν όλες οι αλλαγές και τοποθετήσεις στις εφορίες «κολλάνε» λόγω του νόμου Ραγκούση – από τον οποίο λανθασμένα δεν εξαιρέθηκε το υπουργείο οικονομικών -, πώς έγιναν άμεσα – και ορθώς – με συνοπτικές διαδικασίες οι μετακινήσεις 250 εφοριακών από τις ΔΟΥ στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ; Γιατί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν και άλλες, εσωτερικές μετακινήσεις, ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα και οι εφορίες και να μην παραμένουν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και προϊσταμένους ;

Επειδή η κατάσταση στον τομέα των εσόδων είναι κάτι παραπάνω από οριακή, περιμένουμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου οικονομικών, ώστε να δοθεί η – κατά το δυνατόν οριστική – λύση στο πρόβλημα. Αλλιώς, όσες περαιώσεις και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών και αν γίνουν, η πληγή στα έσοδα θα βαθαίνει όλο και περισσότερο

capital.gr